Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eredményes első félévet zárt az Erste Bank. Az idei első hat hónapban a pénzintézet működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – részben egyedi hatások miatt, 24,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a nettó kamatbevételek 19 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek pedig 17,8 százalékkal emelkedtek, míg a kereskedési és konverziós bevétel 25,5 százalékkal nőtt.

A működéssel kapcsolatos kiadások ettől jóval elmaradó mértékben, 5,1 százalékkal nőttek egy év alatt, így a pénzintézet működési eredménye 45,5 százalékkal 49,5 milliárd forintra emelkedett. A költség/bevétel arány is nagyot javult éves összevetésben: június végére 44,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 52,9 százalékról. Az adózás utáni eredmény pedig 31,8 milliárd forintra nőtt – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

Kevesebb az új hitel, a babaváró sem fogy már olyan jól

Az ügyfélhitelek állománya június végén 7,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új hitelek kihelyezése ugyanakkor lassult, 10,6 százalékkal maradt el 2020 első hat hónapjának teljesítményétől. Az NPL-ráta a tavaly június végi 2,1 százalékról 2,9 százalékra nőtt – tette hozzá Jelasity Radován.

A lakossági területen az új kihelyezések értéke megegyezik a tavalyival, az összetétele azonban lényegesen más. A teljes lakossági hitelállomány 18 százalékkal nőtt a tavalyi első félévhez képest – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A lakáspiac dinamikáját követő lakáshitelek folyósítása 34 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A személyi kölcsönök folyósítása meghaladta a tavalyi időarányos teljesítményt, a babaváró kihelyezések azonban alulmúlták az előző évi. A kisvállalkozók esetében az új kihelyezés 66 százalékos növekedést mutat éves összehasonlításban. A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – egy év alatt 19 százalékkal 3965 milliárd forintra nőtt június végére, ezen belül a befektetések aránya 58 százalék volt.

Az állampapír helyett kockázatosabb befektetést választanak

A továbbra is magas lakossági megtakarítási kedv és a kamatkörnyezet egyre nagyobb arányban az értékpapír-befektetések felé tereli az ügyfeleket. Az értékpapír-megtakarítások szerkezete azonban tavalyhoz képest is módosult, egyre nagyobb arányt képviselnek az új befektetésekben a kockázatosabbnak mondható értékpapírosztályok. Jó hír azonban, hogy ezeken belül is a diverzifikált befektetési alapok teljesítménye javult – mondta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A vállalati üzletágban az új finanszírozás (hitel és kötvény) volumene 9 százalékkal bővült 2020 első félévéhez képest, míg az állomány stagnált. A kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitelállomány egy év alatt 11 százalékkal gyarapodott, míg az új kihelyezés 23 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét köszönhetően annak, hogy a kkv-szegmensben az ügyfél-elégedettségi mutatóban továbbra is piacvezető az Erste.

A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új hitelezés 66 százalékkal nőtt éves összevetésben, a hitelállomány azonban így is 12 százalékkal csökkent. A nagyvállalatok és önkormányzatok esetében az új hitelek volumene 89 százalékkal esett vissza, a hitelállomány egy év alatt 14 százalékkal csökkent. A bank aktívan vesz részt a Nemzeti Kötvényprogramban. Az Erste az idei első félévben négy jegyzést bonyolított összesen több mint 32 milliárd forint értékben – tette hozzá Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.