Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Különösképpen büszkék vagyunk a 2019-es évre - ezekkel a szavakkal foglalta össze a bank tavalyi eredményét Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. Az adózás utáni eredmény meghaladta a 60 milliárd forintot, ezzel a második legnyereségesebb bank Magyarországon az OTP után immár zsinórban a harmadik éve.

A működési bevétel 7,3 százalékkal 149 milliárd forintra nőtt, a kiadások ennél kisebb mértékben 4,1 százalékkal emelkedtek 70,5 milliárd forintra. A nettó hitelállomány 21,8 százalékkal nőtt, a betétállomány 24,2 százalékkal bővült. A nem teljesítő hitelek aránya 2,5 százalékosra csökkent.

Rekord a hitelezésben

A lakossági üzletágban rekord mennyiségű új hitelt helyeztek ki, 57 százalékkal 280 milliárd forintra nőtt a kihelyezett volumen - mondta Harmati László vezérigazgató-helyettes. A teljesítő lakossági hitelállomány 826 milliárd forintra nőtt 20 százalékkal. A kezelt vagyon meghaladta a 3 ezer milliárd forintot, ennek a 60 százaléka értékpapírokban van, a többi bankbetét, és a Magyar Állampapír Plusz is hozzájárult ahhoz, hogy 17 százalékkal nőtt a volumen.

Az idei évre nehéz jósolni. Az új jelzáloghitelek mennyisége az idén a bankszektorban elérheti az 1000 milliárd forintot, a babaváró hitelek mennyisége 38 százalékkal 650 milliárd forintra nőhet, a személyi hiteleké 5-10 százalékkal nőhet. A koronavírus-járvány azonban visszaveti a fogyasztást, és ez negatív hatással lehet a hitelezésre is.

Az azonnali fizetést sikeresen vezette be a bank, a tranzakciók számra az első nyolc napban megközelítette a 800 ezret, szerdára várhatóan eléri a bank az egymillió azonnali fizetési tranzakciót. Az azonnali utalások több mint 40 százaléka a banki nyitvatartási időn kívül, délután 4 és reggel 8 óra között, valamint a hétvégén történt.

Az Erste az azonnali fizetés apropóján csomagáras bankszámla-ajánlattal is előrukkolt. Ennek a havidíja 690 forint, és az elektronikus tranzakciók havonta 500 ezer forintig maradnak ingyenesek. Az új csomag március 16-án indul.

Viszik a hitelt a cégek is

A vállalati hitelállomány csaknem 26 százalékkal nőtt tavaly, ez csaknem kétszer olyan gyors növekedés, mint a piac egészéé - mondta Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője. A nem teljesítő állomány már az egy százalékot sem éri el. A kis- és középvállalati hitelállomány 16 százalékkal nőtt tavaly, a nagyvállalati és önkormányzati állomány 39, a kereskedelmi célú ingatlanhitelek volumene 25 százalékkal bővült.

A Növekedési Kötvényprogramban is aktívan részt vesz az Erste, négy társaság esetében szervezőként segítette a kibocsátást, öt társaság kötvényéből pedig vásárolt. A kkv-ügyfelek több mint 800 számlát nyitottak tavaly az Ersténél, a bankot váltó kliensek 10 százaléka választotta az Erstét. A kkv-szegmensben csak három bank képes új klienseket akvirálni, az Erstén kívül a Budapest Bank és az OTP képes erre.