Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A keretmegállapodás a magyar államot képviselő, és annak tulajdonában álló Corvinus Zrt., az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az Erste Group Bank AG (Erste Csoport) között jött létre, melynek keretében az Erste Bank Hungary Zrt.-ben (EBH-ban) történő, fejenként 15 százalékos kisebbségi részesedés megvásárlásáról állapodtak meg. A tranzakció zárását megelőzően az Erste Csoport megerősíti az EBH tőkehelyzetét annak érdekében, hogy a bank fenntartható módon biztosíthasson hitellehetőségeket a magyar gazdaság szerepelőinek - olvasható az eseményről kiadott közleményében.

A 2015. február 9-én, a magyar kormány, az EBRD és az Erste Csoport egy szándéknyilatkozat kötött, amely megteremtette az alapot a magyar bankrendszer általános üzleti környezetének javulásához, valamint lehetővé teszi a pénzintézetek nagyobb hitelezési aktivitását és ezáltal az ország gazdasági növekedését. A kezdeményezés részeként az Erste Csoport - az EBH jelenleg egyetlen részvényese - felajánlotta a magyar állam és az EBRD számára a magyarországi leányvállalatába való befektetés lehetőségét.

A közleményből kiderül, hogy az Erste Bank Hungary összesen 30 százalékos részesedéséért meghatározott 77,78 milliárd forint vételáráról, az Erste Csoport és a két vásárló, piaci értékelési módszerek alapján, külső tanácsadók segítségével egyezett meg. A tőkeemelés utáni vételár 1,1-szeres könyv szerinti értéknek felel meg. Az EBRD és a Corvinus Zrt. azonos áron jut a részvénycsomaghoz.

Őszre lezárul a tranzakció, ha...

A tranzakció várhatóan idén őszre zárul le. Ennek feltétele a magyar és az európai bankfelügyeleti és versenyhivatali jóváhagyások, valamint a résztvevők számára meghatározott különféle feltételek teljesülése, ideértve az Erste Bank Hungary Zrt.-ben történő - Erste Csoport általi - tőkeemelést.

A közlemény szerint a magyar kormány már megtette a tranzakcióhoz szükséges vállalását és a szándéknyilatkozattal összhangban 2017-től tovább csökkentette a magyarországi bankadót.

Ez jár a pakettel

Az Erste Bank Hungary többségi tulajdonosa változatlanul az Erste Csoport marad, a bank irányítása az Erste Csoport vállalatirányítási elveivel összhangban történik. Kisebbségi részvényesként a magyar kormány és az EBRD részvénycsomagjuk arányában egy-egy, végrehajtói joggal nem rendelkező tagot nevezhet ki az Erste Bank Hungary igazgatóságába, és további egy-egy tagot a bank felügyelőbizottságába.

A felek megállapodtak a kisebbségi részesedések kivezetésének előre meghatározott módjáról is: az eladási-vételi opció biztosítja a Corvinus Zrt. számára, hogy bármikor értékesítse részvénycsomagját, az Erste Csoport számára pedig azt a jogot, hogy legkorábban az akvizíciótól számított 5 év múlva érvényesítse a vételi opciót. Az EBRD esetében az eladási-vételi opció az akvizíciótól számított 5-9 éven belül bármikor lehívható.

A cél

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az ügylettel a magyar kormány legfontosabb célja a növekedés elősegítése a hitelezési aktivitás fokozásával, valamint, hogy stabil háttér megteremtésével segítse a magyar bankrendszert és ezáltal járuljon hozzá a növekedéshez - mondta el  A most létrejött ügylet tovább erősíti a bizalmat az egyik legnagyobb Magyarországon működő bank és a kormány között - fogalmazott.

Phil Bennett, az EBRD alelnöke úgy vélte, az erősebb tőkebázis hozzájárul az Erste Bank Hungary növekedési terveinek megvalósításához, amelybe beletartozik a kis és- középvállalatok számára biztosított hitelezés növelése, és ezáltal a pénzügyi közvetítői szerep fejlődése, valamint a reálgazdaság támogatása.

A magyar bankpiacon folytatódó fejlődésére vonatkozó pozitív várakozásainkat tükrözi az Erste Csoport döntése, mellyel lehetőséget nyújt a magyar állam és az EBRD számára a magyarországi leányvállalatban kisebbségi tulajdonrész vásárlására - fogalmazott Friedrich Roedler, az Erste Csoport felügyelőbizottságának elnöke a szerződés aláírásakor.