Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Egyelőre nem világos, hogy érinti a magyar gázimportot, a hosszú távú szerződést, illetve az energiahordozót Magyarországra behozó, tavaly mintegy 427 milliárd forintos árbevételt elérő Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. helyzetét a hazai gázüzletág MVM Magyar Villamos Művek általi visszavásárlása. A Panrusgáz alapításának célja a magyar import gázkereslet hosszú távú biztosítása, az orosz földgázt Magyarországra a Gazprom és az E.On közös cége, a Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. hozza be. A gázüzletág igencsak borsos áron történő visszavásárlása (összesen legfeljebb 256 milliárd forint megfizetésének teljesítéséért vállalt készfizető kezességet az állam) a kormány szerint elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a magyar fél is megjelenjen a szerződési folyamatban.

Nincsenek abban a helyzetben

Kérdés azonban, hogy a tranzakció révén az állam szerezhet-e pozíciókat e társaságban is, avagy a rendszer átalakításával valósul meg a képviselet. Ugyanis - noha a társaságról több helyen magyar-orosz vegyesvállalatként szólnak, - a tulajdoni hányad az orosz LLC Gazprom Export és a német E.On Ruhrgas International Gmbh között oszlik meg, illetve a Centrex Hungária Zrt. is a részvényesek közé tartozik.

Szerettük volna többet megtudni a cég eddig, és a gázüzletág átvétele után várható szerepéről. Érdeklődésünkre a Magyar Energia Hivatalnál úgy reagáltak, hogy az E.On gázüzletág megvásárlása olyan energiapolitikai döntés, mellyel kapcsolatban bármilyen kérdésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes válaszolni. Kérdéseinkkel a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) is megkerestük, ahol a Magyar Villamos Művekhez irányítottak. Az MVM-nél és az E.Onnál is azt közölték azonban, nincsenek abban a helyzetben, hogy válaszolni tudjanak kérdéseinkre. A Panrusgáz képviselői ritkán állnak a nyilvánosság elé, s bár megkeresésünkre választ ígértek, ez azonban egyelőre nem érkezett meg a cég részéről.

Nehezen indokolható

A Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. még a Gazprom és a Mol közötti megállapodás részeként jött létre 1994-ben, így az E.On megörökölte a társágbeli részesedést. Az E.Onnak a magyarországi gázüzletág, a hazai gázcégek megvásárlásával egy időben ugyanis a Panrusgáz 50 százalékát is át kellett vennie. Értesüléseink szerint a német társaságnál már akkor sem aratott tetszést a konstrukció, amely enyhén szólva nem segíti a transzparenciát, arra minden esetre jó volt, hogy igazgatósági ülései találkozási lehetőséget biztosítottak a Gazprom és az E.On vezetőinek. Vélemények szerint a közvetítő cég megalapítása és a két fél közé való beiktatása is nehezen indokolható, kérdéses, piaci szempontból értelmezhetetlen lépés volt.

A társaság Magyarország első számú gázellátója, fő tevékenységét (földgáz-kereskedelem) illetően az E.On Földgáz Trade Zrt., valamint 2011. szeptemberétől az E.On Ruhrgas AG. a vásárlói; illetve az LLC "Gazprom export" az egyedüli beszállító. Árbevétele 2012-ben tíz százalék feletti mértékben csökkent, a 2011-es 482 milliárd után 427 milliárd forintot tett ki. Ennek ellenére az egy évvel korábbi 5 milliárdos mérleg szerinti veszteségét 8,2 milliárdos nyereségbe fordította a vállalat. Az importszerződés a Panrusgáz és a Gazprom, illetve a Panrusgáz és az E.On Fölgáz Trade között jött létre. A 2015-ig érvényes, 1996-ban szignált jelenlegi hosszú távú kontraktus 194 milliárd köbméter földgáz leszállításáról szólt, amely Ukrajna és kisebb részt Ausztria felől érkezik az országba. Ezzel szemben a Gazprom adatai szerint már 2012. január elsején elérte a 206 milliárd köbmétert a kézbesített mennyiség.