Több mint 900 millió forintos veszteséggel zárta az elmúlt évet az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. (EUF Zrt.), ugyanakkor december végén még több mint egymilliárd forint értékű utalványt nem váltottak be a cégnél, miközben 2019. januárjától megszűnt ezek forgalmazása - írta a társaság beszámolója alapján a napilap.

Márpedig az utalványokat 2019. december végégig lehetett felhasználni.

Az étkezési csekkek piacát a kormány 2012-től tulajdonképpen állami monopóliummá tette. A piactorzító kaland azonban sokba került a költségvetésnek: a piacról kiszorított három nagy cég ugyanis perre ment és a bíróság végül az Edenrednek 23 millió eurót és késedelmi kamatait, a Cheque Déjeunernek 39 millió, a Sodexónak pedig 73 millió eurót ítélet meg, így a közös számla végül összesen mintegy 50 milliárd forint lehet.

A friss beszámoló most megerősíti, hogy az EUF Zrt. 2020 első negyedévében még folytatta az elszámolást a korábban utalványokat elfogadó vállalkozásokkal, azt azonban nem tudni, mekkora összeget sikerült még beszedniük. A folyamatos átalakításokkal nehezített cégtörténetben lenyeltek már ennél nagyobb veszteséget is, hiszen 2018-ban majdnem ötmilliárdos adózás utáni mínusszal zárták az évet, holott egy évvel korábban még 1,7 milliárdos nyereséget termeltek.

A kormány 2018-ban hirtelen változtatta meg a béren kívüli juttatások adózását, az Erzsébet is kikerült a kedvezményes adózás köréből, ami majdnem másfél éves haldoklást követően a konstrukció végét jelentette.