Törmelék hullott az észak-koreai Phenjanra egy balul sikerült hordozórakéta-tesztet követően: az ország fővárosától 17 kilométerre lévő Szunan nemzetközi repülőterén végrehajtott kilövést követően a ballisztikus eszköz a levegőben felrobbant. Károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés az elzárt dzsucseista rezsimből. 

A szöuli székhelyű NK News szemtanúkra és a tesztről készült fényképre hivatkozva arról számolt be, hogy a rakéta nem sokkal a kilövés után semmisült meg, vörös füstgomolyaggá válva. A Phenjanról készült fényképeken a város feletti égbolton egy cikkcakkos rakétaindítási nyomvonal végén láthatók a robbanás nyomai.

Elemzők szerint nagyon kockázatos és veszélyes döntés volt Észak-Koreától, hogy a fővárosához közeli nemzetközi repülőteret használja nagyméretű rakéták tesztelésére. Teljesen őrültnek tartják a lépést, amit az magyarázhat, hogy Kim Dzsongun vezető így tartja szemmel a legértékesebb fegyvereit. Szakértők már korábban is jelezték, hogy elképzelhető, hogy a rakétakilövéseket a jövőben a repülőtérről hajtják majd végre.

Észak-Korea 2017 augusztusa óta egyre több nagyobb tesztet hajtott végre a szunanai repülőtéren, köztük egy február 27-i és egy március 5-i indítást, amelyek amerikai tisztviselők szerint a Hwasong-17 interkontinentális ballisztikus rakéta fejlesztési tesztjei - írja a Reuters. Az elemzők szerint a ballisztikus rakétákat támogató létesítmény építésével a repülőtér fontos szerepet kaphat, mivel Észak-Korea arra készül, hogy 2017 után először lőjjön interkontinentális rakétákat.

Még mielőtt a Covid-19 járvány kitört volna, véget vetve az Észak-Koreába irányuló és onnan induló nemzetközi utazásoknak, a repülőtér alig volt forgalmas, egy maroknyi járat közlekedett kínai és oroszországi városokba. De már 2016-ban elkezdett betonozott kilövőállásokat építeni a területen. 

A létesítményen belül egy épület elég magas ahhoz, hogy Észak-Korea legnagyobb interkontinentális rakétáit könnyen kilövési pozícióba állítsák - állította az amerikai székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) egy 2020-as jelentésében, műholdképekre hivatkozva. A vizsgálataik szerint a gyanús komplexum egy szokatlanul nagy fedett vasúti terminált és olyan épületeket is magában foglal, amelyeket átjáróházak kötnek össze. A létesítmény viszonylag közel van a Phenjan környékén található ballisztikus rakétaalkatrészeket gyártó üzemekhez is.

"A repülőteret valószínűleg a fővároshoz való közelsége miatt kedvelik, ami lehetővé teszi Kim Dzsongun számára, hogy maga is részt vehessen és megfigyelje ezeket a kilövéseket anélkül, hogy jelenlétét jelentenék" - mondta Ankit Panda, az amerikai székhelyű Carnegie Endowment for International Peace vezető munkatársa.

A bécsi székhelyű Open Nuclear Network vitatta azokat a héten megjelent médiajelentéseket, amelyek szerint Észak-Korea betonállványokat épített a repülőtéren rakéták indításához. Akkor azt írták, ezek inkább a mezőgazdasági fejlesztéseknek, létesítményeknek tűnnek. A szerdai sikertelen kilövés viszont cáfolni látszik ezt az állítást.

A rakétaprogramot már több nyugati szankció is érte: az Egyesült Államok már több kínai és orosz személyt és céget büntetett, akik segédkezhettek különböző technológiai eszközök országba csempészésében. Az elszigetelt Észak-Korea gazdaságára pedig gyakorlatilag teljes exporttilalom érvényes.