Észak-Korea pénteki hadgyakorlatán egy vasúti szerelvényekről indítható ballisztikus rakétát tesztelt - közölte szombaton a KCNA állami hírügynökség, miközben az Egyesült Államok újabb szankciókat sürget az elszigetelt állam ellen a közelmúltbeli fegyverkísérletek miatt.

A dél-koreai vezérkari főnök közölte, hogy két rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta mintegy 430 kilométert tett meg 36 kilométeres maximális magasságig, miután Észak-Korea északnyugati partjainál kelet felé indították őket. Az északi rezsim nem közölt részleteket a fegyverekről, csak annyi tájékoztatást adtak ki, hogy Észak-Pjongan tartományban rakétatesztet hajtottak végre, hogy "ellenőrizzék és felmérjék a vasúton közlekedő ezred hatékonyságát" - írja a Reuters.

Az ország tavaly szeptemberben tesztelte először a vasúti szállítású fegyverrendszert, mondván, hogy azt potenciális válaszlépésnek tervezték bármilyen külső fenyegetés ellen. 2022 eleje óta Észak-Korea három ballisztikus rakétatesztet hajtott végre, az előző két kilövés az állami média által "hiperszonikus rakétáknak" nevezett, nagy sebességre és a kilövés utáni manőverezésre képes rakétákról szólt.

A rendszer "nagyfokú manőverezőképességet és találati arányt mutatott" - közölte a KCNA, hozzátéve, hogy a siker megbeszélésekhez vezetett, hogy "megfelelő vasúti rakétaüzemeltetési rendszert hozzanak létre az egész országban". Észak-Korea korlátozott és néha megbízhatatlan vasúti hálózata ellenére a vasúti mobil rakéták viszonylag olcsó és hatékony lehetőséget jelentenek nukleáris erőik túlélőképességének javítására, megnehezítve az ellenség számára, hogy észleljék és megsemmisítsék őket kilövés előtt - mondták elemzők.

Órákkal a legutóbbi teszt előtt Észak-Korea "provokációnak" nevezte az Egyesült Államok lépését, amiért a legutóbbi rakétakilövésekre válaszul újabb gazdasági szankciókat vezettek be az ország ellen. Szigorú válaszlépéseket ígértek Washingtonnal szemben.

Joe Biden amerikai elnök kormánya szerdán vezette be az első szankciókat Phenjan ellen, és felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy több észak-koreai magánszemélyt és szervezetet helyezzen feketelistára. De a tiltólistára orosz és kínai magánszemélyek, valamint vállalatok is felkerültek.

Észak-Korea szerint a rakétakísérletei csak a szuverenitásának védelméről szólnak. Azzal vádolták az Egyesült Államokat, hogy az újabb szankciókkal szándékosan eszkalálja a helyzetet.

Phenjan folyamatosan fejleszti fegyverrendszereit, növelve a tétet a megrekedt tárgyalásokon, amelyek célja nukleáris és ballisztikusrakéta-arzenáljának felszámolása az amerikai szankciók enyhítéséért cserébe.

A dél-koreai Csung Eui-jong és Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombati telefonbeszélgetésük során elítélték a legutóbbi kilövést, és összehangolták az észak-koreaiak közelmúltbeli rakétakísérleteire adott válaszlépéseket.