A bankcsoport összesen 75 milliárd forintnyi kölcsönt helyezett ki az nhp második fázisában az év végéig, jókora szeletet hasítva ki ezzel a program tortájából.

Kifejezetten sikeresnek tartottuk a jegybank hitelprogramját, hiszen már a kezdetektől képes volt megmozgatni a magyar kkv-k fantáziáját. Ezek a cégek korábban - elsősorban a válság hatására - jelentős mértékben visszafogták a fejlesztéseiket, gyakorlatilag az amortizációs szint alatt hajtottak végre beruházásokat, ami a hosszú távú versenyképességüket veszélyeztette - mondta Takács Zoltán, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője. A bank ügyfélköre a piaci átlagnál aktívabban élt a jegybanki lehetőséggel, hiszen míg a vállalati hitelpiacon 7 százalékos a piaci részesedése, addig az nhp2 források kihelyezésében közel kétszer ekkora arányban vett részt.

Az nhp2 keretében a BB vállalati üzletága több mint ezer szerződést kötött 2014. december 31-ig, az összeg csaknem negyven százalékát az agrárszektorba helyezte ki. A hitelprogram keretében folyósított kkv-hitelek átlagos összege 67 millió forint volt. A forrást felhasználó cégek mintegy kétharmada beruházási hitelt igényelt, de népszerű volt a forgóeszközhitel is.

A mikrovállalati szegmensnek az év végéig 1,7 milliárd forintot folyósítottak, átlagosan 9 millió forintos hitelösszeggel. A kisebb vállalkozások körében is a beruházási hitel iránt mutatkozott a legjelentősebb igény, az új szerződések háromnegyedét ez a típusú kölcsön tette ki.

A programban a bank leányvállalatai is aktívak: a Budapest Lízing által kötött pénzügyi lízingszerződések összértéke az év végére megközelítette a 13 milliárd forintot, a Budapest Autó pedig mintegy 4 milliárd forintot helyezett ki.

Idén az uniós források megnyílása új helyzetet teremt majd a fejlesztések finanszírozásában. A Széchenyi 2020 támogatási struktúrához igazodva a vállalkozások jelentős része végiggondolja majd a hosszú távú növekedési kilátásait, és az ehhez kapcsolódó fejlesztési terveit. Mivel bőségesen lesznek majd rendelkezésre álló források, ezért különösen fontos felhívnunk a cégek figyelmét, hogy legyenek megfontoltak, és olyan fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek mögött valódi piaci igény áll, és amelyek hosszú távon működtethetőek. Fontos szem előtt tartani, hogy egy nem kellően kiérlelt beruházás később jelentős üzemeltetési terhet róhat a vállalkozásra, és ez akár meg is törheti a cégek növekedési pályáját - mondta Takács.