Bár a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó rendeletet számos tényezőről rendelkezik hőségriadó idején, a szakszervezet szerint voltak olyan munkahelyek a gyárban, ahol a 33 fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Sokszor ezeknek a feltételeknek a biztosítása nem is pénz kérdése, csak egy kis odafigyelés, emberség kell hozzá. Nem hisszük, hogy a Suzuki Zrt-t csődbe vinné, ha például, kicserélnék a hegesztő üzem 14. számú ivókútjánál a már egy hete kifogyott co-palackot, fertőtlenítenék a szódagépet, mert a víz rosszízű - írj a szakszervezet a Mérce szerint.

De hasonló probléma az is, hogyha már gyártósorokon az előírt hőségszüneteket nem képesek betartani, legalább a soron dolgozók számára palackokba juttassanak a munkahelyekre vizet.

Mindenki életét megnehezíti a szakszervezet szerint, hogy a Suzuki "mindenféle mondvacsinált kifogásokkal gátolja a munkaügyi kapcsolatok normális mederbe terelését", miközben zavartalanul folyik a munkavállalói érdekek figyelmen kívül hagyása.

A Magyar Suzuki Zrt. azt írja ezzel szemben, hogy a gyár évek óta meghatározott intézkedési rend és szigorú szabályrendszer szerint tesz eleget annak, hogy hőségriadó esetén is biztosítsa az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeit.

A vállalat a hőségszünetet a jogszabályokkal összhangban rendelte el. Ennek megfelelően a gyár minden üzemében több mérési ponton, különböző időszakokban mért hőmérséklet légsebességgel korrigált számítása adja meg az effektív hőmérsékletet, amelyet speciális mérőműszerekkel mérnek. Ennek eredményeképpen rendelte el a gyár vezetése a hőségszünetet június 14-én és 15-én.

Az üzemek területén egész évben korlátlanul elérhető hűtött víz és szódavíz, illetve a cég közlése szerint a hazaszállításkor is biztosított ezen időszakban vizet dolgozóinak.