Az észt védelmi minisztérium szerint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) jövő hétre Madridba tervezett csúcstalálkozója előtt fokozódott a provokatív magatartás Észtország Oroszországgal közös határán. Tallinn szerint az orosz hadsereg azt szimulálja, hogy mérhetne rakétatámadásokat Észtországra. 

A külügyminisztérium külön beidézte Oroszország tallinni nagykövetét, mondván, hogy június 18-án egy határőrségi helikopter két percre berepült az észt légtérbe, ami az első ilyen eset volt Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai inváziója óta.

Észtország nem közölte, honnan tudott a szimulációkról, bár Oroszország a múltban már végzett hasonló katonai hadgyakorlatokat a NATO-országok elleni támadásokat elpróbálva. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konaszenkov nem válaszolt a Bloomberg megkeresésére az észt vádakra, a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szintén nem reagált.

Oroszország kedden bejelentette, hogy balti flottájának hajói tengeri hadgyakorlatot hajtanak végre a Finn-öbölben, beleértve az aknásítást, a tüzérségi lövészműveletet és a tengeralattjáró-elhárítási gyakorlatokat - jelentette az Interfax hírszolgálat.

Kalinyingrád a középpontban

A gyakorlatokra akkor kerül sor, amikor az orosz haditengerészet hajói a három balti állam mellett elhaladó útvonalon a kalinyingrádi Baltijszk bázisról a Szentpétervár melletti Kronstadtba utaznak a június 19-én véget érő 10 napos hadgyakorlatot követően.

Észtország és a balti szomszédok, Litvánia és Lettország a leghangosabb szószólói voltak a Putyin Ukrajna elleni háborújára adott erőteljesebb uniós válaszlépéseknek. A NATO-tagországok több ezer katonájának otthont adó országok többször jelentették, hogy orosz repülőgépek tartózkodnak a légterükben.

Közben egyre éleződik a feszültség a balti államok és Moszkva között, mivel Litvánia – megfelelve az uniós szankcióknak –, korlátozza az orosz exklávéba, Kalinyingrádból kiinduló vas- és acélszállítmányokat. Nyikolaj Patrusev, Vlagyimir Putyin elnök bizalmi embere, az orosz biztonsági tanács vezetője is a térségbe utazott, a Kreml pedig azt állítja, hogy Litvánia teljes mértékben blokádot vont az orosz térség körül.