Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság szerdai számának cikke.

A bankok közül ezen persze szerepel az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe. A pénzintézet már korábban bejelentette, hogy saját kódexet hoz létre.

Az ügy érdekessége, hogy amennyiben ehhez a kódexhez akár egyetlen másik intézmény is csatlakozna, akkor a felügyelet már végezhetne ez alapján ellenőrzést.

A másik két "renitens" is fióktelep, a Bank of Chináé, illetve az Oberbanké.

Nem csatlakoztak a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartást célzó szabályozáshoz például a Hypo Alpe-Adria Leasing, a Credit House hitelezési társaságai, valamint a Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás.

A PSZÁF külön nevesíti azon intézményeket is, amelyek már kifejezték szándékukat a csatlakozásra, de erre csak bizonyos feltételek (a saját, illetve a partnereknél hatályos szabályzatok megfelelő módosítása) teljesítése után kerülhet sor.

Az érdeklődők a felügyelet honlapján azokról az intézményekről is tájékozódhatnak, amelyektől tevékenységi körükre tekintettel nem elvárt a csatlakozás.

A PSZÁF - mondta el érdeklődésünkre Binder István szóvivő - már megkezdte a felkészülést arra, hogy keményen ellenőrizze a kódex betartását. Ezen a téren néhány hónapon belül várható fejlemény.

A felügyelet egyébként nemcsak a magatartási előírások alapján, hanem a törvénybe emelt passzusok szerint is büntetheti azokat az intézményeket, amelyek aránytalan hátrányt okoznak ügyfeleiknek.