A termékekben felhasznált adalékanyag etilén-oxiddal szennyezett.

A PL0038, illetve a PL0014 tételszámú, 2022. február 28-ai, illetve 2022 január 31-ei minőségmegőrzési idővel rendelkező Metro Chef Lemon Sorbet, illetve Lime Sorbet bármelyik Metro üzletbe visszavihető, a termék árát visszatérítik.

A Metro Kereskedelmi Kft. a honlapján megjelent tájékoztatóban arra kérte a vásárlókat, hogy az érintett termékeket ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza a Metro áruházaiba - írta az MTI.

Etilén-oxid miatt korábban az Auchan jégkrémet, az Aldi pedig müzlit vont ki a forgalomból.

A Nébih július elején jelentette be, az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül értesült arról, hogy a megengedettnél magasabb etilén-oxid szennyeződést mutattak ki E410 adalékanyagban. Az E410 adalékanyagot (szentjánoskenyérliszt) széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként, például jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben. A Nébih ezért célzottan ellenőrzi az E410 adalékanyagot tartalmazó kiemelten kockázatos termékeket, és mielőbbi önellenőrzést kér az E410 adalékanyagot behozó, feldolgozó vállalkozóktól, nem megfelelőség esetén pedig azt, hogy kezdeményezzék a termékek visszahívását a hatóság tájékoztatása mellett - írta korábbi közleményében a hatóság.