A vendéglátósok most még óvatosan emelnek, mert a költségeik növekedése 30-40 százalékos drágulást is indokolna - mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az ATV-nek.

Egy átlagos budapesti belvárosi étterembe 4 ezer vagy akár 6 ezer forintot is elkérhetnek egy főmenüért. A csatorna által megkérdezettek nagyon figyelik, mennyit költenek egy étkezésre. Ez az összeg 2000 forint körül mozgott. Hasonló árakkal találkozott Híradónk a budapesti körúti török étteremben is, ahol egymást érték a vendégek. Az étterem régóta munkaerőhiánnyal küzd.

A húsok ára 50-100 százalékkal emelkedett februárhoz képest. Az olaj ára, ami tavaly volt 600 forint az 1300 forint és ezek nettó nagykerárak - sorolta Kovács László, aki szerint az infláció miatt 30-40 százalékos áremelés lenne indokolt, de csak fokozatosan mernek az árakhoz nyúlni.

A háború óta eltelt időszakban volt olyan, aki kétszer is emelt 8-8 százalékot, volt aki egy lépésben 15 százalékkal és talán lehet ezekre az egyéb korrekciókra még szükség lesz - tette hozzá a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke.