Megállíthatatlanul özönlenek a hollywoodi filmesek Közép-Európába, hogy a kedvezőbb adózási és bérlési formáknak köszönhetően lenyisszantsák a forgatási költségeiket - számol be a Reuters.

Egyes produkciós cégek viszont talán több produkciót vállaltak be, mint amennyit valójában tartani tudnak. A lap szerint ugyanis a régió csúcsokat döntöget: idén már 1 milliárd dollárra ugrott az új amerikai film- és televíziós forgatásokból befolyó összeg, és jövőre további bővülés várható.

Az Amazon, a Netflix és az Apple is olyan gyors ütemben állítják elő a filmeket és a sorozatokat, hogy világszerte a helyszínbiztosítás mellett a képzett munkaerő kitermelésével is küzdenek. 

Az ágazat egyik óriása - a legmodernebb magyarországi - Korda Stúdió például a világ legnagyobb hangstúdiójával rendelkezik. A lapnak a stúdió elmondta, hogy a minőség fenntartása érdekében kevesebb műsor és film elkészítésére kell koncentrálniuk és ötletes módszerekhez kell nyúlniuk, hogy 'kevesebből' is többet tudjanak kigazdálkodni.

Rajnai György vezérigazgató szerint ezért a díszletrendezőknek és a tervezőknek most "okosabbnak" kell lenniük. "Most egy házat négy helyett három oldalra építünk. Megtakarítjuk az erőforrásokat, az időt és az embereket" - mondta a Reutersnek Rajnai.

A Korda Stúdió egyébként olyan országokból is importál operatőri és díszletépítő személyzetet, mint Szlovákia, Románia vagy Horvátország. A tapasztalt stábok mellett ezért az alacsonyabb munkaerőköltségek is a régióba vonzzák a legnagyobb amerikai producereket. Csehország és Magyarország például már Nagy-Britannia után Európa legnagyobb nemzetközi filmgyártó központjainak számítanak, hiszen a dombos vidék és a kastélyok ideálisak a történelmi és a fantasy filmek forgatásához.

A prágai székhelyű Dazzle Pictures például számos tartalmat gyártott már a Netflixre és az Amazonra is, de ők is küzdenek a munkaerőhiánnyal.

A világ minden tájáról naponta kapunk ajánlatokat potenciális ügyfelektől, akik segítséget kérnek a filmek és a tévéműsorok befejezésében.

Jonathan Olsberd, az Olsberg SPI londoni székhelyű filmipari tanácsadó cég ügyvezető elnöke szerint, a globális kiadások jövőbe elérhetik, sőt meghaladhatják a pandémia előtti szintet és akár a 177 milliárd dolláros határt is túlszárnyalhatják. 

Idén a magyarországi és a csehországi beruházások viszont 512 millió dollárra is ugorhatnak, meghaladva a 2019-es rekordot (405 millió dollár) - írta a Reuters.

Az elmúlt időszakban többek között olyan produkciók készültek itthon, mint a Witcher, amelyben Henry Cavill játszotta a főszerepet, a Terminátor legújabb Arnold Schwarzeneggerrel, vagy a Fekete Özvegy Scarlett Johansonnal.