Az Európai Bizottság 2022–2027-es időszakra szóló regionális támogatási térképeket meghatározó és a 2022-től alkalmazandó regionális állami támogatási szabályozást tartalmazó iránymutatása módosította, hogy mely régiók juthatnak beruházási forráshoz.

Ez fontos változás, miután a most induló hétéves ciklusban a vállalkozásoknak szóló egyik legfontosabb programban, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP Plusz) eltörölték azt a korlátot, ami alapján a most záruló ciklusra szóló GINOP pályázatokból a Pest megyében működő cégeket kizárták - véli Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

Igaz, 2021-ben továbbra sincs lehetőség, vagy csak bizonyos Pest megyei településeken regionális támogatást igényelni, de 2022. január 1-től bátran pályázhat bármely Pest megyében működő vállalkozás, a projekt teljes elszámolható beruházási költségeinek akár a 70 százalékát is állhatja az unió.

A keleti országrészben a támogatási intenzitás nem változik. Marad minden az eddigi gyakorlat szerint, jelentős felzárkóztatásra van továbbra is szükség az Európai Bizottság felmérése alapján.

A Közép-Dunántúl régióban eddig az alaptámogatás 35 százalék volt, ami 30 százalékra csökken. A szakértő véleménye szerint ennek nem fognak örülni a Székesfehérváron, Veszprémben vagy Esztergomban működő eddig is aktívan pályázó cégek.

Ugyanakkor amennyivel romlik a Közép-Dunántúl, annyival javul a Nyugat-Dunántúl (Győr-Szombathely-Zalaegerszeg tengely) támogatási százaléka. Ez szintén pozitív változás, miután a most záruló hétéves ciklusban Budapest mellett a leginkább a nyugati régióktól vontak meg ilyen jellegű uniós támogatásokat.


Papadimitropulosz szerint a nagy nyertes egyértelműen Pest megye, aminek a támogatási térkép szerint Budapest nem része. Ennek köszönhetően több olyan település, amelyek eddig nem részesülhettek ebből a támogatási rendszerből, hamarosan akár 70 százalékos támogatásra lehetnek jogosultak.

Nem kis dilemma elé állítja a vállalatvezetőket a nagyobb beruházásaik időzítése kapcsán, hogy indítsák-e el azokat most nulla támogatás mellett vagy jövőre akár 70 százalékos támogatásért cserébe. A szakértő ugyanakkor úgy véli, mindezekkel együtt egyértelmű, hogy most is érdemes pályázni, ha van rá lehetőség.