Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) csütörtökön azt közölte előzetes adatai alapján, hogy októberben mínusz 15,5 pontra romlott az euróövezeti fogyasztói hangulatindex a szeptemberi mínusz 13,9 pontról. Elemzők némileg kisebb romlást, mínusz 15 pontot vártak októberre.

Az októberi hangulatindex ezzel tovább távolodott a mínusz 11,2 pontos hosszú távú átlagtól. A mutató áprilisban állt a mélypontján, mínusz 22,0 ponton. Az évet mínusz 8,1 ponton kezdte.

Az Európai Unió 27 tagállamára vonatkozóan az októberi fogyasztói hangulatindex ugyancsak 1,6 ponttal, mínusz 16,5 pontra romlott a DG EcFin felmérésében a szeptemberi mínusz 14,9 pontról. Az EU esetében a hangulatindex hosszú távú átlaga mínusz 10,6 pont.

A DG EcFin havi rendszerességgel végzi el mintegy 23 ezer háztartás bevonásával telefonos felmérését a fogyasztói hangulat megállapítására. A feltett kérdések az aktuális gazdasági és pénzügyi helyzet, a megtakarítási célok és a költekezési hajlandóság megítélésére vonatkoznak. Az index elméleti mozgási tartománya mínusz 100 és plusz száz, ahol a nulla a semleges álláspont.