Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezet ipari termelése 0,9 százalékkal bővült augusztushoz képest, amikor 2 százalékos emelkedést jegyeztek fel. A szakértői várakozások átlagában szerényebb, 0,3 százalékos növekedés szerepelt szeptemberre.

Tavaly szeptemberhez képest az euróövezeti ipari termelés 4,9 százalékkal nőtt. Elemzők mérsékeltebb, az augusztusival megegyező, 2,8 százalékos emelkedést vártak éves szinten.

Az Európai Unióban szeptemberben havi szinten 0,9 százalékos ipari termelésnövekedést jegyeztek fel az augusztusi 1,5 százalék után. Éves szinten az ipari termelés 5,7 százalékkal nőtt az augusztusi 3,8 százalék bővülést követően.

Az Európai Unióban szeptemberben havi szinten a tartós fogyasztási cikkek és a félkész termékek termelése egyaránt 0,6 százalékkal, az energiahordozóké pedig 2 százalékkal csökkent, míg a nem tartós fogyasztási cikkeké 3,1 százalékkal, a beruházási javak termelése pedig 1,7 százalékkal emelkedett.

Magyarország is dobogós növekedést hozott

Havi bázison az ipari termelés növekedése szeptemberben Írországban volt a legnagyobb, 11,9 százalék, továbbá Belgiumban 7,1 százalék, illetve 1,6 százalékkal Magyarországon és Hollandiában. A legnagyobb csökkenés Litvániában volt, 8,2 százalék, Görögországban 4,5 százalék, illetve Észtországban 3,6 százalék.

Éves szinten az ipari termelés Írországban emelkedett a legjelentősebben, 31 százalékkal, valamint Dániában 19 százalékkal és Máltán 14,2 százalékkal. A legnagyobb csökkenés Észtországban volt 7,5 százalékkal, Lettországban 3,7 százalékkal, továbbá Szlovákiában 1,9 százalékkal.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az ipari termelés szeptemberben 11,7 százalékkal nőtt éves bázison.