Vizsgálja az Európai Bizottság a magyar benzinár szabályozást. Jelenleg vizsgáljuk az intézkedés hatályát, tartalmát, az okát és indoklását – mondta az RTL Híradónak  Sonya Gospodinova, az Európai Bizottság szóvivője.

Gospodinova elmondta, az uniós szabályok szerint tilos magasabb árat megállapítani annak alapján, hogy az igénybe vevő milyen állampolgár, vagy melyik tagállamban él. 

Arról, hogy indul-e kötelezettségszegési eljárás, később dönthetnek. Ha végül el is indul Magyarországgal szemben az uniós eljárás, az évekig tarthat. 

Csaknem egy hete már, hogy csak magyar forgalmival lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni, a külföldi autók vezetőinek a jóval magasabb piaci árat kell fizetniük.

Az ügyben felemelte szavát a horvát miniszterelnök is, Ausztriában pedig sokakból váltott ki heves érzelmeket a magyar kormány intézkedése, ahogy a magyar benzinkutasok is tapasztalják némelyik autós ellenállását. A szigorítás bejelenésekor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: visszaéléseket tapasztaltak, ezeket akarják megállítani.