Egyre többször használják a bankkártyájukat a magyarországi pénzügyi intézmények ügyfelei. A koronavírus-járvány pedig még jobban elősegítette ezt a folyamatot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég publikált adatai szerint tavaly több mint 535 ezerrel nőtt a kibocsátott bankkártyák száma, ebből 460 ezer lakossági ügyfelekhez került.

A kereskedők és a hatóságok is hangsúlyozták, hogy a pandémia idején jóval biztonságosabb bankkártyával vásárolni, mint készpénzzel, és a fizikai kereskedők helyett érdemes az online áruházakból beszerezni az árut ezzel is csökkentve a fertőzés esélyét. A bankkártyabirtokosok pedig hallgattak a felhívásra, és 7 százalékkal több alkalommal, valamint 15 százalékkal nagyobb értékben vásároltak bankkártyával, mint 2019-ben. 2020 történelmi évnek számít a bankkártya-használat terén abból a szempontból is, hogy első ízben haladta meg a bankkártyás vásárlások értéke a készpénzfelvételekét.

Számtalan kedvezmény jár hozzá

A bankkártya ráadásul az alapfunkciók mellett, mint a vásárlás és a készpénzfelvétel, még számos extra előnyhöz juttathatja a kártyabirtokost. Szinte minden bank díjazza például azt, ha az ügyfele rendszeresen vásárol a bankkártyával, ennek forintosítható előnyei vannak. Sok helyen a rendszeres kártyás vásárlás a feltétele az alacsonyabb számlavezetési díjnak, de a hitelek kamatából is gyakran adnak engedményt a hitelintézetek az ügyfeleiknek.

A bankkártyák egy részénél visszatérítés is járhat a vásárlások után. A betéti kártyáknál ez igen ritka, leginkább hitelkártyáknál adnak visszatérítést a kibocsátó pénzügyi intézmények. A visszatérítés érkezhet készpénzben, de olyan kártyák is vannak, amelyekkel később beváltható pontokat gyűjthetnek a vásárlók, amelyeket később valamilyen meghatározott célra, például repülőjegy-vásárlásra használhatnak fel.

Az elitklubba is be lehet kerülni

A prémium kategóriás bankkártyákhoz emellett egy ideje olyan extra szolgáltatások is kapcsolódnak, amelyek mind a magánemberek, mind a cégek számára hasznosak és praktikusak lehetnek. Az egyik legismertebb ezek közül az utasbiztosítás, amely elég sok plasztiklaphoz jár. Sajnos sok esetben csak egy egészen alapkategóriás biztosításról van szó, amely baj esetén keveset térít, és a fedezetek köre is szűk.

A legelitebb bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások azonban már valódi védelmet kínálnak. Az MKB World Elite Metal kártyájához például kiemelt utasbiztosítás jár, amely még bizonyos téli és extrém sportokra is kiterjed. A fémből készült bankkártya használói emellett igénybe vehetik például a concierge szolgáltatást, amely a hét minden napján, 24 órában rendelkezésre álló személyi asszisztensi szolgáltatás. Az ügyfél kérésére megszervezik az utazásait, asztalfoglalásait, belépőjegy-vásárlásait vagy akár egy komplett csapatépítő tréninget.

Az utazások során a több órás átszállásos várakozások is kényelmesen telnek egy ilyen bankkártyával, hiszen a kártyabirtokosoknak bejárásuk van világszerte a LoungeKeyTM prémium reptéri várókba, ahol pihenhetnek, ehetnek, ihatnak, kávézhatnak, amíg várnak a csatlakozásra. A belépés díját évi öt alkalommal az MKB biztosítja. A Mastercard budapesti repülőtéri váróját, továbbá a bécsi Jet, Air és Sky várókat pedig korlátlanul használhatják az ügyfelek.

Nincs fölösleges várakozás

Az idő pénz, az elit bankkártyás ügyfeleknek ebből is több jut, mivel sok helyen, ahol egy átlagembernek várakoznia kell, ők elsőbbséget élveznek. A banki telefonos ügyfélszolgálatot például gyorsabban, jóformán várakozás nélkül elérhetik. Bankfióki átvétel esetén 4 munkanap alatt a kártyát is a kezünkben tarthatjuk.

Gyorsabban végeznek a repülőtéri biztonsági ellenőrzéssel is, mivel használhatják a Fast Track-et, de amikor koncertre sietnek, sem kell aggódniuk, hogy lemaradnak az első számokról, a Papp László Budapest Sportarénába is a gyorsító sávon juthatnak be.

A hírekről sem maradnak le: a PressReader alkalmazás segítségével ugyanis több mint 7000 prémium magazinhoz és újsághoz férhetnek hozzá, bárhol és bármikor. 

A cikk megjelenését az MKB Bank Nyrt. támogatta