Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány különadókat vet ki különböző ágazatokban, arra hivatkozva, hogy ezekben "extraprofit" keletkezett (a pandémiát megsínylett légitársaságoknál ez nem keletkezett, de Nagy Márton gazdasági miniszter szerint majd nőni fog az utasszámuk). Két évre tervezik ezeket fenntartani.

A bankoktól 300 milliárd, a biztosítói szektortól 50 milliárd forintot vonna el a kormány. A Magyar Biztosítók Szövetsége értékelni fogja az elhangzottakat. „Természetesen még nagyon friss a bejelentés, egyelőre csak az összeg nagyságát lehet tudni, az viszont nem ismert, hogy mi a vetítési alap, úgyhogy a biztosítók várják a további híreket, információkat, ez alapján tudnak majd bővebb tájékoztatást adni az elképzeléseikről” – mondta az ATV Híradónak Lambert Gábor.

Az adószakértő, Vadász Iván „torzító” adóknak tartja a különadókat, mert nem tudható, hogy az állam milyen szempontok szerint mutat rá egy terület nyereségességére.

„Nem lehet tudni, hogy milyen alapon válogatták össze ezeket a szektorokat, hiszen például ami nagyon szemet szúró, hogy a kaszinók kimaradtak. Hát, ha valahol lehet extraprofittal számolni, akkor a kaszinó cégeket én nem hagytam volna ki” – nyilatkozta a szakértő.

Vadász Iván emlékeztetett rá: a különadókat valójában az állampolgárok fizetik, mert a cégek beépítik áraikba az elvonásaikat.

A kaszinóüzemeltetés jogát - a szerencsejáték állami monopólium, kaszinókat korábban a Szerencsejáték Zrt. működtethetett - az állam átengedte üzletembereknek, előbb Andy Vanjának, majd több Fidesz-közeli üzletembernek, vidéken Szima Gábornak és Rákosfaly Zoltánnak (Borkai Zsolt győri ügyvéd ismerőse), a fővárosiakat Vajna után Garancsi Istvánnak és Szalay-Bobrovniczky Kristófnak (ő jelenleg a honvédelmi miniszter).