Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslését a szeptemberi kiskereskedelmi adatokra. Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezzel éves összevetésben augusztusban már 38. hónapja nőtt megszakítás nélkül a kiskereskedelmi forgalom. Elemzők éves szinten 5 százalék körüli növekedésre számítanak a szektorban.

Kedden publikálja a statisztikai hivatal a fogyasztói árak októberi alakulását. Szeptemberben 0,6 százalékos volt az infláció az egy évvel korábbihoz képest, míg az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal nőttek az árak. Az áremelkedés üteme nagyjából megfelelt a 0,7 százalékos elemzői várakozásnak, akik az egész évre átlagosan 0,4-0,5 százalékos inflációt prognosztizálnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is kedden közli gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének október végi helyzetéről. Szeptember végére 2,4 milliárd forintra csökkent központi alrendszer hiánya, ami legalább másfél évtizede nem látott alacsony szint. A kormány a GDP 2 százalékáról 1,7 százalékra módosította az év végére kitűzött uniós módszertan szerinti hiánycélt. Tavaly az első kilenc havi hiány 954,6 milliárd forint volt, a szeptember havi deficit pedig 39,7 milliárd forintot tett ki. A két év azonos időszakát jellemző adatok eltérése azzal magyarázható, hogy tavaly a költségvetés a kedvezményezettek felé maximálisan teljesítette az uniós kifizetéseket, amelyeket az Európai Unió most téríti meg a nemzeti büdzsének.

Szerdán közli a KSH első becslését a külkereskedelmi termékforgalom szeptemberi alakulásáról. Augusztusban az export euróban számolt értéke 12,5, az importé 10,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az exporttöbblet 147 millió euróval nőtt és elérte az 591 millió eurót.

Ugyancsak szerdán adja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rövidített jegyzőkönyvét az októberi kamatdöntő ülésről. A monetáris tanács ekkor nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén, a kamatfolyosót azonban szűkítette és csökkentette a kötelező tartalékrátát. Az MTI által megkérdezett elemzők szerint annak ellenére, hogy stabil maradt az irányadó ráta, a monetáris kondíciók újra lazultak. A monetáris tanács március és május között három lépésben csökkentette az alapkamatot 1,35-ről 0,9 százalékra.

Csütörtökön adja ki a KSH a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi forgalmáról szóló adatait. Augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 6,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, azaz a belföldivendég-éjszakák húzták az idegenforgalmat.

QP | Quality Placement