Milyen volt a GE tavalyi éve?

Amennyiben a világ vezető infrastruktúra technológia cégét, a GE-t nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy jó évünk volt. A GE-nek számtalan üzletága van, ami sokat segít, hiszen a mostani időszakban, amikor folyamatosan változik a világ és nagy a bizonytalanság, mindig van olyan szektor, ami húzza az egész céget. Néha ez az olaj- és a gázüzletág, néha pedig a GE Aviation, ami a cég repülőgép-hajtómű üzletága.

Hasonlóan jó év volt Magyarországon?

Mivel a GE-nek nincs olyan terméke, amely 100 százalékban egy országban készülne, így mindenhol függünk az anyavállalat teljesítményétől. Ennek megfelelően itthon is elégedettek lehetünk, ezt erősíti az is, hogy több beruházásunk is lezárult tavaly: Fóton megdupláztuk a gáz- és olaj üzletág gyártókapacitását, elindult egy komoly az Ipari Internethez kapcsolódó új technológia fejlesztés az egészségügyi üzletágunkban, míg a budapesti globális üzleti szolgáltatóközpontunkban már most többen dolgoznak, mint amennyivel eredetileg terveztünk.

Ez utóbbi komoly nemzetközi versenyben volt sikeres, hiszen a világban mindössze öt ilyen központunk van: a kínai Pudongban, a mexikói Monterrey-ben, a szaúd-arábiai Rijádban, az egyesült államokbeli Cincinnatiben és szerettünk volna egyet Európában is. Több lehetőség közül választhatott a cég, végül Budapestre esett a választás annak ellenére, hogy sokan mondták nekünk: ez a piac már telített, nem lehet képzett munkaerőt találni. Az is segített, hogy az országban a GE 8 jelentős üzletága közül 7 működik itt, ami jó kiindulópontot jelentett.

Eddig csak pozitívumokat említett. Volt-e bármi negatívum?

Azt tudom mondani, hogy viszonylag jó szituációban vagyunk, mert a GE stratégiája jelentős mértékben egybeesik az ország növekedési stratégiájával. Erősíteni szeretné az ország az exportot, a GE ipari termelésének 99 százaléka exportra megy, de említhetném azt is, hogy jól fizető, képzett munkaerőt igénylő munkahelyeket hoztunk létre, ami ugyancsak deklarált kormányzati cél.

Mégis a Budapest Bank eladása mellett döntöttek. Miért?

Először is kiemelném, hogy a pénzügyi válság után a GE átgondolta a stratégiáját. Ennek részekén, a GE Capital, azaz pénzügyi ágazat felől eltolja a cég a fókuszt az ipari üzletágak felé.

A cég tehát ebbe az irányba halad, így több országban is eladtuk, vagy tervezzük a banki tevékenységünk eladását. Ilyen például Lengyelország és Svájc ahol nemrég bejelentettük, hogy eladnánk a helyi cégünket, de említhetném Skandináviát, ahol már eladtuk, vagy éppen Lettországot, ahol nemrég állítottuk le a bankunkat.

Tehát itthon eljutottunk odáig, hogy el akartuk adni a Budapest Bankot és mivel volt érdeklődés a vásárlásra, így ez egyfajta win-win szituáció.

Voltak más vevőjelöltek is, vagy csak az állam?

A tárgyalásokat a GE Capital végzi, így erről ők tudnak nyilatkozni.

Az egész pénzügyi ágazatot eladják, tehát a befektetési alapokat is?

Mindent, ami a Budapest Bankhoz tartozik.

A kormányhatározat szerint már nem maradt sok idő a végleges adásvételi szerződés megkötésére, egészen pontosan január 16-ig kell lezárni a tárgyalásokat. Elegendő lesz?

Az üzleti gyakorlat szerint az egyezséggel kapcsolatban a vevő kommunikál, így azt is, ha bármilyen előrelépés van.

Ön optimista azzal kapcsolatban, hogy sikerül megállapodni a kormánnyal?

Az eladás mindkettőnk érdeke, így igen, optimista vagyok.

Tervez-e további befektetéseket a GE Magyarországon?

Ha megnézzük az üzletágainkat, akkor azt látjuk, hogy évente mintegy 100 millió dolláros (mai árfolyamon 27 milliárd forintos) befektetés kell a folyamatos fejlődéshez, amit meg is teszünk. A budapesti szolgáltató központ jelenleg 800-850 fővel működik, de további dolgozók felvételével tervezünk. Ennek oka, hogy egyre több funkciót látunk el, így többek közt a könyvelés mellett a kifizetéseket, a különböző támogató-tevékenységeket és az adminisztrációt is innen végezzük, aminek köszönhetően valódi multifunkcionális center lesz a budapesti.

Kattintson a nagyobb méretért!

Ez az ország érdeke is, hiszen az itt működő főbb üzletágainkkal, 1200 beszállítónkkal, a velünk együtt dolgozó egyetemekkel, kutatóintézetekkel együtt olyan klasztert hozunk létre, ami mélyen integrálódott az ország és a régió gazdaságába.

Ha beruházáson gondolkodnak, milyen Magyarország helyzete a vetélytársakhoz képest?

Magyarország előnye, hogy igen magas a termelékenység, ám ezzel párhuzamosan nem mondhatjuk, hogy a legolcsóbbak közé tartozna. Viszont egységárban versenyképes, így ha azt akarjuk, hogy nőjön az életszínvonal, emelkedjenek a fizetések, akkor a termelékenységet kell legalább szinten tartani vagy tovább emelni. Jó hír ugyanakkor, hogy a kkv-beszállítóink erősek, képesek a fejlődésre és a külföldi piacra lépésre.

Amikor beruházásról beszélünk, nem mindegy, hogy mire gondolunk: új gyárat például a közeljövőben nem építünk, ám meglévő egységeinket, az értékláncokat folyamatosan fejlesztjük. Ma mintegy 13,5 ezer dolgozót foglalkoztatunk az országban, ami a legmagasabb a GE-nél, ha az ország össznépességéhez viszonyítjuk. Így az elért eredmények megtartása már önmagában jó eredménynek számít.

Vannak olyan területek, ahol jól áll az ország, hiszen például a vízkezelési technológiákkal foglalkozó üzletágunknál bizonyos fejlesztéseket csak itt végzünk, míg máshol éles versenyben vagyunk a többi GE központtal, ahogy a cégvezetésnek is mindig el kell tudnunk mondani, hogy miért éppen itt akarjuk az adott fejlesztést végigvinni. A projektjeink nagy része 5-15 éves időtartamú, így a makroadatok mellett többek közt a befektetés biztonságát nézzük - ami szerintünk adott -, vagy éppen a munkaerő minőségét, ami ugyancsak megvan.

A hosszú távú tervekben a kiszámíthatatlanság mekkora kockázatot jelent, hogy a kormányzat egyik napról a másikra hoz új törvényeket, vezet be új adókat?

Ez főképp azon múlik, hogy melyik iparágban dolgozik az ember. Hiszek abban, hogy azok szektorok, amelyekben a GE aktív, mind az országnak, mind a kormánynak fontos, így nem várok sok meglepetést.

Az utóbbi időben több súrlódás is volt az amerikai és a magyar kormány között. A GE-nél ebből mit érzékelnek?

Mi nem politikusok, hanem üzletemberek vagyunk. Az üzleti környezet pedig jó és nem érzékelünk egyik oldalról sem nyomást, hogy bevonjanak ebbe a politikai párbeszédbe. Továbbra is azt csináljuk, amihez értünk, üzletet. Csak erre koncentrálunk.

Az utóbbi időben egyre több szó esik a korrupcióról? Ön, vagy bárki a GE Magyarországnál találkozott-e korrupcióval valaha?

A cég kultúrájában az integritás kiemelt szerepet játszik. Ráadásul tőzsdei cég is vagyunk, erős amerikai kötődéssel, így biztosan kijelenthetem, hogy mindent megteszünk a magas szintű integritás biztosításáért.

Felmerült-e valaha a GE-ben, hogy elhagyja az országot?

Nem, soha.