A holland bank magyarországi fiókja 2011. január elsejei hatállyal szüntette meg tagságát - közölték csütörtökön az MTI kérdésére a Magyar Bankszövetségnél. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a holland tulajdonban lévő pénzintézet menedzsmentje "kidobott pénznek" tartja a tagsági díjat, miután gyengének ítéli meg a szakmai szervezet érdekérvényesítő képességét.

A pénzintézet az MTI kérdésére közölte: az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe továbbra is támogatja a Magyar Bankszövetség munkáját és a hazai bankrendszer érdekvédelmére irányuló tevékenységét.

Igaz Zoltán, az ING Bank vállalati kommunikációs igazgatója hozzátette: a Magyar Bankszövetség érdekvédelmi tevékenységének központjában a hazai bankrendszer működését meghatározó szabályozási környezet kialakításával és a lakossági bankszolgáltatásokkal kapcsolatos érdekvédelem áll. Az ING Bank Magyarországon fióktelep formában működik 2008. október 1-je óta, ezért működésének, szabályozásának körülményeit alapvetően az ING Bank N.V. székhelye szerinti, holland szabályozási környezet határozza meg (például tőkemegfelelési előírások).

A kommunikációs igazgatója aláhúzta: mivel az ING Bank Magyarországon nem nyújt lakossági szolgáltatásokat, ezen belül nem nyújt lakossági hiteleket sem, a Bankszövetség érdekvédelmi tevékenységének központjában álló munka - az ING Bank sajátos helyzete miatt - nem bír jelentőséggel számára, ezért döntött a tagsági viszony megszüntetése mellett.