Előre tervezett lépés volt a vezetői pozícióról való lemondása - mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, aki 2018 júliusáig tölti be ezt a pozíciót.

A döntést már régóta meghozta és kereste a megfelelő utódot, akit meg is talált Rékasi Tibor személyében. Rékasi 2017 január óta a Magyar Telekom lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese. 10 éve csatlakozott a Telekom Csoporthoz, először az IQSYS Zrt. ügyvezető igazgatójaként, majd a T-Systems Magyarország értékesítési vezérigazgató-helyettese és 2013-tól vezérigazgatója volt.

Mattheisen szerint két fő oka volt annak, hogy most adja át a stafétát:

  • A cég piaci pozíciója nagyon erős
  • Rékasi Tibornak elég időt szeretett volna hagyni arra, hogy megtervezze a 2019-es évet.

A vezérigazgató elégedett az elmúlt 11 évvel, amikor a pozíciót betöltötte, úgy vélte, hogy jobb állapotban adja át a céget, mint ahogyan átvette.

Stratégiai váltásra nem készülök

- mondta Rékasi Tibor, aki már jó pár éve részt vesz a cég döntéseiben.

Telenor, Vodafone

A Magyar Telekom érdeklődve várja, hogy mit tervez a Telenor új tulajdonosa a cseh PPF-csoport, amelynek vélhetően régiós terjeszkedési tervei vannak - mondta Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes.

A vezető a Vodafone Liberty Global (UPC) akvizícióval kapcsolatban azt mondta, hogy a lépés érhető, hiszen a Vodafone régóta szeretne belépni a vezetékes üzletágba. A Vodafone szerdán jelentette be, hogy a londoni FTSE-100 indexben szereplő Vodafone Plc megállapodott a Liberty Global németországi, csehországi, magyarországi és romániai érdekeltségeinek felvásárlásáról, 18,4 milliárd euróért.

Jók a számok

A cég bevétele 6,5 százalékkal, 149,6 milliárd forintra növekedett 2018 első negyedévében éves bázison. Ez nagyrészt a mobil adat- és készülékértékesítési, illetve a rendszerintegrációs és IT bevételek növekedésének eredménye. (Az IFRS 15 szabvány alkalmazása további 1 milliárd forint bevételt eredményezett)

A mobil bevételek éves szinten 4,6 százalékkal 77,7 milliárd forintra nőttek a valamennyi szolgáltatáscsoportban tapasztalt bevétel növekedésnek köszönhetően.

A vezetékes bevételek 7,6 százalékkal 51,2 milliárd forintra növekedtek. A szélessávú és TV bevételek növekedése, kiegészülve a készülékértékesítési bevételek nagymértékű emelkedésével, teljes mértékben kompenzálta a hangalapú bevételek csökkenését. Macedóniában a vezetékes bevételek mérsékelt csökkenése volt tapasztalható.

A rendszerintegrációs (RI) és IT bevételek 2018 első negyedévében 21,2 százalékkal, 20,8 milliárd forintra nőttek, köszönhetően a közszféra számára történt jelentős eszközértékesítésnek, valamint az egészségügyi szektornak történt licencszállításnak köszönhetően Magyarországon. Macedóniában a rendszerintegrációs és információtechnológiai bevételek a 2017-ben tapasztalt átmeneti csökkenést követően visszatértek a mérsékelt növekedési pályára. A lakossági villamosenergia-piacról való 2017. november 1-jei kivonulást követően az energiaszolgáltatások megszűntek.

A közvetlen költségek 11,6 százalékkal, 59,1 milliárd forintra növekedtek az RI/IT szolgáltatásokkal kapcsolatos és készülékértékesítési költségek növekedése miatt. (Az IFRS 9 és 15 bevezetése a közvetlen költségek további 0,4 milliárd forintos növekedését eredményezte).

Az összekapcsolási díjak 2018 első negyedévében 4,7 milliárd forintra növekedtek, a magasabb magyarországi mobilhasználat miatti belföldi szolgáltatók felé történt kifizetések növekedése következtében, miközben Macedóniában az összekapcsolási költségek lényegében nem változtak.

A Magyar Telekom főb célszámai (milliárd forint)
Tételek20172018-es célkitűzés
Bevétel611600
EBIDTA186190
Capex8690
Szabad CF5860
Osztalék25 forint részvényenként25 forint részvényenként
Forrás: Magyar Telekom

A távközlési adó 5,3 százalékkal, 6,2 milliárd forintra nőtt, a kiskereskedelmi és az üzleti szegmensben egyaránt megnövekedett magyarországi mobilforgalom eredményeképpen.

A személyi jellegű ráfordítások éves összehasonlításban mérsékelten, 0,8 százalékkal, 19,5 milliárd forintra növekedtek, ami a gyakornokok magyarországi működésbe történő bevonásának köszönhető; ennek eredményeképpen a kapcsolódó bérköltségek személyi jellegű ráfordításként kerültek könyvelésre, és nem az egyéb működési költségek között, mint a bázisidőszakban. Ugyanakkor a Társaságnál megvalósuló átlagosan 5 százalékos bérnövekedést ellensúlyozta az alacsonyabb átlagos rendes alkalmazotti létszám.

A magyarországi közműadó 2018 első negyedévében 7,2 milliárd forint volt, 0,3 milliárd forinttal alacsonyabb, mint 2017 első negyedévében. Ez a Magyar Telekom legalább 100 Mbps sebességű internetelérést lehetővé tévő új hálózati beruházásokhoz és fejlesztésekhez kapcsolódó adókedvezményének pozitív hatását tükrözi.

Az EBITDA 9,4 százalékkal, 41,9 milliárd forintra nőtt 2018 első negyedévében, a bruttó fedezet növekedésének, valamint a közvetett költségek terén elért megtakarításoknak köszönhetően. Az értékcsökkenési és amortizációs költségek éves összehasonlításban 4,3 százalékkal, 26,8 milliárd forintra nőttek, ami a 2017-es magasabb szoftver és tárgyi eszköz aktiválást

Az adózott eredmény 4,1 milliárd forinttal, 8,9 milliárd forintra nőtt, mivel az EBITDA növekedését alacsonyabb pénzügyi ráfordítások kísérték, ami több mint kompenzálta az értékcsökkenési költségek növekedését.

A nettó eladósodottság a 2017 végi 309,6 milliárd forintról 2018. március végére 318,1 milliárd forintra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!