Az eddigi 65 milliárd forinttal szemben a csütörtöki aukción összesen 80 milliárdnyi kamatcserét ajánlott fel a bankoknak az MNB. Ebből a hároméves ügyletek esetében a meghirdetett 30 milliárdnyi tételre 46 milliárd volt a kereslet, amit el is fogadott a jegybank.

Az ötéves IRS-eknél az MNB szintén 30 milliárd forint összegben kötött volna üzleteket, azonban erre csak 23 milliárdnyi ajánlat érkezett, amit el is fogadtak. A tízéves tender ennél is rosszabbul sült el, a 20 milliárdos kínálatra csak 5 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat a bankok.

Pedig az MNB mindent megtett, hogy vonzóbbá tegye a kamatcsere-ügyleteket. A hároméves tenderen az átlagos elfogadott fix kamatláb 1,04 százalékra esett a két héttel korábbi 1,28 százalékról, míg a tízéves tenderen 2,44 százalékról 2,2 százalékra esett az átlagos fix kamat. A jelek szerint azonban a bankoknak ennél is több kell, hogy tömegesen kössenek kamatcsere-ügyleteket. Az IRS-tenderek eredménye megerősítette, miért sikerült a délelőtti aukción a tízéves értékesítés gyengébbre.