Mészáros Lőrinc "határozottan cáfolta, hogy az Opimus Press nevű cégen keresztül köze lenne a Népszabadság kiadója, a Mediaworks megvásárlásához" - írja a mai Bors. "Egyet tudok mondani: nekem egyetlen egy Opimus-részvényem nincs. Így nehéz lenne azt mondani, hogy érintett vagyok az ügyben" - nyilatkozta a nagyvállalkozó.

A Mediaworks Hungary Zrt. lapkiadót és nyomdát az Opimus Group Nyrt. keddi bejelentése szerint az egyszemélyes tulajdonában lévő Opimus Press Zrt. szerezte meg.

Sötét ló az új tulajdonos

Az Opimus Group Nyrt.-ben sajtóhírek és tőzsdei pletykák szerint a társaság külföldön bejegyzett tulajdonosain keresztül lehet érdekelt Mészáros Lőrinc. A tisztánlátást nehezíti, hogy a tőzsdei társaság meghatározó tulajdonosainak kiléte nem ismert: 24,54 százalékos részvényese a Cariati Holding Ltd., míg a Tac Investment Ltd.-nek 15,86 százalékos pakettje van. Az Opimus Group BÉT-en közzétett tájékoztatóiból ugyanakkor nem derül ki, hogy ezeket hol jegyezték be és kik a tulajdonosaik. A 444.hu szerint az előbbi kajmán-szigeteki, az utóbbi nigériai bejegyzésű. Az Opimusba bevásárolt még (8,38 százalékos részesedéssel) a szekszárdi Status Capital Zrt., amelynek vezető tisztségviselője Kerekes Csaba volt szekszárdi fideszes frakcióvezető. E három cégen kívül 5 százalék alatti részvényesei vannak az Opimusnak.

Megdöbbentő, de igaz lehet

Mészáros szerint "nem igaz az sem, hogy Csík Zoltán (Mészáros Lőrinc egyik bizalmasa, exrendőr) az Opimus egyik cégében igazgatósági tag, semmiféle tisztséget nem tölt be ott. Ez megdöbbentő számomra, mert arról tudnék, ha ilyen pozíciója lenne."

A nyilvános cégadatok azonban ellent mondanak Mészárosnak, Csík Zoltán ugyanis igazgatósági tag a győri Euro Generál Építő és Szolgáltató Zrt.-ben, amelynek fele részben az Opimus Group a tulajdonosa. (Csík feltűnik a Mészáros-család egyes vállalkozásaiban is, erről bővebben itt olvashat). Az Euro Generál igazgatóságába idén márciusban Csík mellett bekerült Schmidt Zoltán is, aki Mészáros gyermekeinek érdekeltségébe tartozó Fejér B.Á.L. Zrt. vezérigazgatója.

Az Opimus Group igazgatósági tagja Mátrai Gábor, akinek szintén van közös vállalkozása - a Medio Vario Vagyonkezelő Zrt. - Csíkkal és Mészáros Lőrinc két lányaival, erről is itt olvashat.

Média? Fura világ, de nincs kizárva

Az üzletember arra a kérdésre, hogy megvetné-e a lábát a médiapiacon, azt válaszolta, nincs kizárva. "Mindig felmerülhet egy új dolog, ami üzletileg megfelelő, én csak azzal foglalkozom, amint mondtam, ami üzletileg megfelelő. Ami politikailag profitképes, az nem igazán érdekel. Üzletember vagyok, nem politikus. Polgármester is társadalmi megbízatással vagyok, nem főállásban. Persze a Fidesz színeiben indultam, nem is titkolom, hogy fideszes vagyok."

Mészáros azt is közölte, hogy nem nagyon szeretné bővíteni a cégeit, a tevékenységi köröket. "Annyi mindennel foglalkozunk, sokszor már az áttekintése sem egyszerű feladat. Az üzemeltetést persze jó szakemberek végzik, és egyértelműen az a célunk - hiszen a cégeinket a családtagjaim vezetik -, hogy a már működő egységeket még jobbá tegyük, költséghatékonyabbá. Hogy még profitorientáltabban működjenek."

A felcsúti polgármester szerint a média fura világ, aminek részben szenvedője, "a médián keresztül igyekeznek karaktergyilkosságot elkövetni ellenem, szerintem oktalanul. De főként politikai célzattal. Lehet azt gondolják, nagy politikus vagyok, de mondom, nem vagyok az."