Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Miután a Külügyminisztérium (KÜM) továbbra sem szerepelteti az utazásra nem javasolt országok listáján Egyiptomot, az utasbiztosítási szerződések alapján káresemény bekövetkeztekor − ha arra a biztosítás fedezetet nyújt − fizet a biztosító − nyilatkozta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. Fontos tudni azt is, hogy a kiutazást korábban tervezők, s mondjuk egy társasútra befizetők addig csak saját költségükre mondhatják le az utakat az érintett utazási irodánál, amíg a KÜM konzuli szolgálatának listáján nem jelenik meg az utazási korlátozás. (Hírek szerint az Egyesült Államok már "nem javasolt" státusba tette Egyiptomot.) Ez azt jelenti, hogy az út visszamondásának költségeit az utaztatóval kötött megállapodás mértékében az utazó köteles fizetni. Pusztán azon a jogcímen, hogy az utazó aggódik a kinti biztonság miatt, s ezért szeretné lemondani az utazást, a stornóbiztosítás sem biztosít fedezetet. (Más kérdés, hogy az utazási irodák a szabad kapacitások függvényében általában hajlamosak arra, hogy átcseréljék, más időpontra helyezzék át az utat.)

Egyiptom jelenleg a "fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" listáján szerepel a KÜM összesítésében. Ezeknél az országoknál a minisztérium javasolja, hogy az oda utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre. A hírek szerint a közkedvelt üdülőhelyeken az eddigi információk szerint nincs veszély, a KÜM csak a nagyobb városok (Kairó, Alexandria) esetében hívta fel a figyelmet arra, hogy fokozott elővigyázatosságra van szükség, érdemes elkerülni a komolyabb csoportosulásokat, illetve azokat a területeket, ahol tüntetések zajlanak. Fontos, hogy abban az esetben, ha a turista véletlenül mégis ilyen környékre téved, mihamarabb igyekezzen eltűnni a környékről és semmi olyat ne tegyen, ami bizalmatlanságot szülne. Ilyen helyzetekben például kifejezetten veszélyes lehet a fényképkészítés − hívják fel a figyelmet biztonsági szakértők.

Addig, amíg Egyiptom nem szerepel a KÜM által kiutazásra nem javasolt országok listáján, valamennyi megváltott utasbiztosítás érvényes és ez az érvényesség fennmarad akkor is, ha az adott ország a beutazást követően kerül fel a nem javasolt térségek listájára. Ebben az esetben érdekes jogi helyzet keletkezik, mivel a biztosítások − így az utasbiztosítások is − a lázadás, sztrájk, felkelés vagy háború esetén a kártérítést vagy kizárják a szerződésből vagy a helyzetet vis maiornak minősítik, amely esetben a bekövetkező eseményekre a biztosítás hatálya már nem terjed ki. Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a biztosítók ilyen helyzetben − természetesen tevékenységüket összehangolva a kiutaztatókkal és a minisztériummal − ne követnének el mindent a biztosítottaknak az esetleg veszélyes környékről történő mihamarabbi kimenekítése érdekében. Szakértők emlékeztetnek arra, hogy a Tunéziából az arab tavasz kezdetekor sok ország turistáit mentették a biztosítók és az utazási irodák által szervezett gépek. Ilyen esetben ugyanakkor − hívják fel a figyelmet a szakemberek − az emberi élet mentése messze fontosabb, mint az ingóságok védelme.