Hernádi cége, a Gran Private Equity Zrt. és Garancsié, a Garangold Investment Befektető Zrt. 2013-ban szállt be az az Európai Unió Jeremie-programjába, miután 3-3 milliárd forintra kiírt pályázaton nyertek az akkori uniós pénzosztó Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. A feladatuk az volt, hogy válasszanak ki ígéretes kezdő vállalkozásokat, és azokba fektessenek tőkét a 70 százalékban az uniótól származó forrásból - írta a 24.hu.

Azt korábban megírta a Direkt36, hogy az Európai Bizottság revizorai a magyarországi Jeremie-programot vizsgálva számos szabálytalanságra bukkantak. Brüsszelt a többi között zavarta, hogy Magyarországon eleve olyan cégeket választottak ki az uniós pénzek szétosztására, amelyek egy bizonyos befektetői körhöz tartoznak. Ennél megfoghatóbb probléma volt, hogy a befektetések egy részét nem támogatható régióban valósították meg. Összesen több mint 4 milliárd forintnyi közpénz bánta a szabálytalanságokat, miután a magyar fél a 2015 március végéig leszerződött befektetésekre nyújtott uniós támogatásból 10 százalékos átalányfizetést ajánlott - olvasható a portál cikkében.

Hernádi érdekeltsége, a Gran Private Equity egy szexpartnerkereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást, a Dating Central Europe Zrt.-t is támogatott az uniós pénzből.

  • Az OLAF-nak szemet szúrt, hogy a Gran Private Equityt és a Garangoldot csupán néhány nappal a tőkealapos pályázat kiírása előtt alapították, és ugyanazon a napon regisztrálták őket a cégbíróságon, de kapcsolatot és átfedéseket is találtak a két cég között.
  • A Dating Central Europe drágán számlázott domain nevekért. Az uniós ellenőrök az öt, legdrágábban megvásárolt domain nevet átfuttatták olyan honlapokon, amelyek megbecsülik azok értékét. Kiderült, hogy míg a melegrandi.hu-t 70 ezer euró plusz áfáért vette meg a Dating Central, addig az öt értékbecslő honlap átlagosan 988 euróra értékelte - ez 7085 százaléka a becsültnek. A kedvezményezett azzal indokolta a magas árat, hogy abba a honlap által generált forgalmat és reklámbevételt is beleszámolta.
  • Az OLAF felhívta a figyelmet arra is, hogy a 129 domain névből 15 egyértelműen felnőtt tartalomhoz, társkereséshez kapcsolódik. Az, hogy ezeket uniós támogatásból vásárolták meg, nem csak súlyosan sérti az EU hírnevét, de megszegték vele az uniós támogatások elosztására vonatkozó etikai szabályokat is - olvasható a lapban.

Az alapkezelők kiválasztása körüli szabálytalanságok miatt 990 millió forint, a szexvonalas Dating Central Europe-nak nyújtott források miatt 391 millió forint büntetést szabtak ki. További részletek a 24.hu cikkében olvashatók.