Egy tejes fagylalt esetében rengeteg alapanyagból „játszanak” a cukrászok azért, hogy minél szebb legyen a fagylalt. Ehhez viszont komoly szaktudás, illetve olyan szakember kell, aki jól ismeri az összetevőket és képes megfelelően kimérni azokat, betartva minden előírást - mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a rádiónak.
Már nemcsak arról van szó, hogy ismét drágulnak az alapanyagok, hanem sok esetben előfordul, hogy nincs is elegendő. Már a nagykereskedések sem jutnak hozzá a beszállítóiktól a megrendelt mennyiségekhez, így aztán az üzleteket sem tudják megfelelően kiszolgálni, ami a cukrászokat is kiszolgáltatott helyzetbe hozza.
A hiány minden összetevőt érint. Volt például, amikor nem lehetett vajhoz jutni, de már a cukorral is akadtak nehézségek az idén, de az egyéb tejtermékek is említhetők. Eközben a gyümölcsök, gyümölcskészítmények és -pürék ára is elszállt, főleg azoké, amelyek külföldről, Franciaországból és Spanyolországból érkeznek fagyasztva.
A tavalyi szolidabb áremelkedés után idén markánsabb drágulás látható a fagylaltok esetében, még ha országosan, illetve üzletenként nagy az eltérés. Van, ahol 300-350 forintért, de egyre több helyen mérik 400-450 forintért a fagylalt gombócát. Bár már tavaly is volt példa 500 forintos fagylaltra, de inkább csak extrém esetben, idén viszont több frekventáltabb helyen is találkozhatunk ilyen árakkal.
Legolvasottabb
Nekimentek Putyinnak a "kolosszális hiba" miatt

Öt fontos dolog, amit feltétlenül tudnia kell repülés előtt
Korlátozást vezetett be a magyar Lidl

Üzemanyag: több száz magyar benzinkút kiürülhet

Kiderült a háború egyik újabb súlyos káros mellékhatása

A kormány 180 fokos fordulatot tett: megvalósítja az ellenzék tervét

Ezermilliárdos reményt kap a forint
