Két éve, a koronavírus-járvány előtti utolsó nyáron átlagosan 280-300 forintba került egy gombóc fagyi a Balatonnál, tavaly ez 300–350-re kúszott fel, és a növekedés idén is borítékolható volt – áll a Növekedés.hu összeállításában

A nyersanyagok nagy része külföldről érkezik, ilyenek az olajos magvak, a csokoládék vagy a gyümölcspürék, ezeket az idei magas euróárfolyam miatt drágábban lehetett beszerezni - mondja a Növekedés.hu-nak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke. 

A minőségi fagylalt készítéséhez megkerülhetetlen az import alapanyag. Míg a gyümölcsöknél sokáig kiváló minőségű hazai alapanyagból dolgozhattak a fagylaltkészítők, az elmúlt pár évben a hektikus időjárás miatt a folyamatos utánpótlást kénytelenek francia, olasz, vagy spanyol cégek fagyasztott termékeivel megoldani, még úgy is, hogy ezek lényegesen drágábbak a magyar gyümölcsnél.

Fontos alapanyag a vanília is, amelynek az ára egy ideje már az egekben van, mindez pedig a gombócok árán is meglátszik.

A jelenlegi átlagos fagylalt ár valahol 300-350 forint/gombóc körül van, de 500 forintért is kínálnak fagylaltot.

Az ár emelkedésére a nyersanyagárakon túl, a bérköltségek drasztikus emelkedése is hatással van - mondta az ipartestület elnöke. A minőségi fagylalt készítéséhez rengeteg élőmunka szükséges, ami a mai bérigényekkel igen komoly terhet jelent az üzleteknek.