Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Tavaly a magánnyugdíjpénztárak klasszikus portfoliói 5,95 százalékos, a kiegyensúlyozott portfoliók 8,62 százalékos, a növekedési pedig 10,96 százalékos vagyonnal súlyozott átlaghozamot értek el – ismertette a szektort teljes egészében összefogó Stabilitás Pénztárszövetség.

A negyedik negyedéves gyorsjelentés szerint atagok egyéni számláin a kezelt vagyon 2379,4 milliárd forintról 3036,1 milliárdra emelkedett. A tagok pénze tehét 25,6 százalékkal gyarapodott egyetlen év alatt. A szövetség előzetes számításokon alapuló becslése szerint a 3,1 millió tag mintegy 70 százaléka (2,3-2,5 millió fő) számíthat reálhozamra.

Mint Juhász Istvánné főtitkár a Stabilitás sajtótájékoztatóján elmondta: negatív reálhozamra főként azoknak kell felkészülniük, akik a gazdasági válságot megelőző időszakban (2006 és 2008 között) váltak pénztártaggá. Náluk ugyanis még nem tudták a kasszák maradéktalanul ledolgozni a pénzügyi válság miatt elszenvedett veszteségeket. Idővel azonban náluk is rendeződött volna helyzet, csak hogy most ebbe durván belenyúlt a kormányzat – állította a főtitkár.

Bába Julianna, a szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a január 31-i határidő nem jelenti, hogy mindennek vége. A Stabilitás bízik abban, hogy alkotmánybírósági beadványai eredménnyel járnak, de a vagyonátadás körül is sok még a teendő. Bába egyébként úgy kalkulál, hogy 3,2 százalékos aránynál jóbal magasabb, összesen 350-400 milliárd forint maradhat a pénztáraknál, ami 4-8 kassza túlélését biztosíthatja.