A Fed éppen ebben a hónapban döntött úgy, hogy a gazdaság elég erős ahhoz, hogy elkezdje csökkenteni a 120 milliárd dolláros havi eszközvásárlásait, amelyeket a világjárvány korábbi szakaszában azért vezettek be, hogy lenyomják a hitelfelvételi költségeket és erősítsék a gazdaság felpattanását. A terv szerint 2022 közepére fokozatosan leállítanák a kötvényvásárlásokat - írja a Reuters.

Az ülés óta a gazdaság felgyorsult: a jelentések szerint októberben több mint félmillió új munkahely jött létre, a kiskereskedelmi forgalom megugrott, a fogyasztói infláció pedig 31 éve a legnagyobb éves növekedést produkálta.

"Alaposan megvizsgálom az adatokat, amelyeket mostantól a decemberi ülésig kapunk, és lehet, hogy azon az ülésen helyénvaló lesz megvitatni a mérlegünk csökkentésének ütemét" - mondta Richard Clarida alelnök a San Francisco-i Fed 2021. évi ázsiai gazdaságpolitikai konferenciáján, megjegyezve, hogy ő és sok kollégája felfelé mutató kockázatokat lát a már most is magas inflációban. "Ezt a következő ülésen mérlegelni fogjuk" - vetítette előre a taperinget. 

Korábban pénteken Christopher Waller, a Fed kormányzója arra szólított fel, hogy a Fed kétszeresére növelje a kötvényvásárlások leépítésének ütemét, és áprilisra fejezze be azt, hogy teret engedjen egy esetleges kamatemelésnek a jövő év második negyedévében.

"A munkaerőpiac gyors javulása és a romló inflációs adatok arra ösztönöztek, hogy a gyorsabb ütemű leépítést és az akkomodáció gyorsabb megszüntetését részesítsem előnyben 2022-ben" - mondta Waller a New York-i Pénzügyi Stabilitási Központban a Reuters szerint.

Waller és James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke - aki a hét elején felszólította a központi bankot, hogy márciusra fejezze be a kötvényvásárlásokat -, a fő szószólói, hogy a szigorítást gyorsított ütemben kezdjék meg.

"Minden sokk általában átmeneti és elhalványul. E logika szerint a Fednek soha nem kellene reagálnia semmilyen sokkra, de néha mégis megteszi, ahogy kell... a megfelelő monetáris politika reagál ezekre az inflációs mozgásokra" - mondta Waller, reagálva arra, hogy a legtöbb döntéshozó, és az amerikai pénzügyminisztérium is átmenetinek tartja az infláció megugrását.

Clarida pénteki felvetése, miszerint a Fed következő politikai ülésén a gyorsabb csapolásról lehetne tárgyalni, azt sugallja, hogy az ötlet egyre nagyobb teret nyer a Fed-en belül. Eddig csak a héják, most már a galambok is lépnének az ügyben.

 

Ki a galamb és ki a héja a jegybankoknál, és mi az a tapír?

A piac és a média a „héja” (monetáris szigorításra hajló) és „galamb” (monetáris lazításra hajló) kifejezetéseket használja a monetáris politikában a különböző hozzáállások azonosítására.A tapír pedig a taperingből kialakult kifejezés a pénzügyi zsargonban, az eszközvásárlási programok leállítását jelenti.

Megjegyzései után a határidős kamatkereskedés tükrözte a növekvő fogadásokat arra, hogy a Fed júniusban megkezdi a kamatemelést, és az év végéig még kétszer emeli a kamatokat.

A Fed-en belül továbbra sincs konszenzus a kamatcsökkentés felgyorsításáról. Mary Daly, a San Franciscó-i Fed elnöke a hét elején türelemre intette kollégáit. Szerinte a magasabb infláció mögött elsősorban az ellátási lánc zavarai állnak, és amint ezeket megoldják, az infláció csökkenni fog; a mostani kamatemelés csak lassítaná a munkaerőpiaci fejlődést és amerikaiak millióinak ártana.

Charles Evans, a chicagói Fed elnöke csütörtökön szintén úgy vélte, hogy a Fednek ragaszkodnia kell a taper-tervéhez. De még ő is, aki a Fed leginkább galambnak számít a döntéshozók között, elismerte, hogy "nyitottabb" a jövő évi kamatemelésre, mint hat hónappal ezelőtt volt.

Különben Raphael Bostic, az atlantai jegybank elnöke csütörtökön azt mondta, hogy szerinte az amerikai jegybank már a jövő év közepén megkezdheti a kamatemelést, mivel kilátásai szerint addigra a gazdaság ismét elérheti a teljes foglalkoztatottságot.

A Fed-politikával kapcsolatos feszültségre akkor kerül sor, amikor Joe Biden elnök közeledik a döntéshez, hogy Jerome Powell Fed-elnök maradjon-e még egy ciklusra, vagy Lael Brainard kormányzót emelje a pozícióba. A döntés hálaadásra várható.

A Fed következő ülése december 14-15-én lesz.