Tavaly 310 településen zajlott optikai fejlesztés, az új elérések 40 százalékát 5 ezernél kevesebb lakosú kistelepüléseken létesítette a Telekom, de voltak fejlesztések kisvárosokban, így Berettyóújfalun, Mohácson, Oroszlányban, valamint a fővárosban és megyeszékhelyeken, közöttük Debrecenben, Miskolcon, vagy Székesfehérváron is. A Telekom optikai hálózata 888 településen érhető el - a település részein vagy egészén-, ebből 666 település lefedettsége legalább 60 százalékos.

A közlemény szerint tavaly a vezetékes adatforgalom 34 százalékkal nőtt, és az ügyfelek havonta átlagosan csaknem 20 százalékkal beszéltek többet vezetékes telefonon, mint az azt megelőző évben.

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint elmondta: továbbra is elkötelezettek a gigabites hálózataik fejlesztése mellett, a tavalyihoz hasonló nagyságrendben terveznek új optikai eléréseket építeni idén is. Tavaly 39 százalékkal nőtt az optikai hálózatra kapcsolódó ügyfelek száma. Hosszú távú céljuk a rézhálózat fokozatos kiváltása - jelezte.

A vállalat Capex költése (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2019-es 89,6 milliárd forint után tavaly 106 milliárd forintra nőtt, idén is ezzel számolnak. A cég összes bevétele tavaly 1 százalékkal 673 milliárd forintra nőtt, a 2020-as nyereség 4,1 százalékkal, 46,3 milliárd forintra emelkedett.