A tájékoztatás szerint a "Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása" című (13,85 milliárd forint keretösszegű) pályázatra a mezőgazdasági termelők, illetve magánszemélyek október 24-től nyújthatták be támogatási kérelmeiket. Az Irányító Hatóság közleménye értelmében erre legkésőbb november 24-ig lesz lehetőségük. Ezt követően a felhívást - a forráskeret kimerülése miatt - felfüggesztik.

A beérkezett támogatási kérelmek előzetes értékelése során több esetben mesterséges körülmény megteremtésének gyanúja merült fel. Ezért Kis Miklós agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár soron kívüli vizsgálatot rendelt el. Az irányító hatóság vizsgálja az ügy részleteit.

A "Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban" című (mintegy 141 milliárd forint keretösszegű) pályázatot - amelyre ez év február 25-től nyújthatók be kérelmek - november 30-án 24 órától függesztik fel.

"A projektek sikeres megvalósulása érdekében fontos, hogy az ügyfelek részletesen tájékozódjanak a pályázati követelményekről és a felfüggesztést megelőzően gondoskodjanak a támogatási kérelem véglegesítéséről és benyújtásáról" - tartalmazza a közlemény