Az eladók bérén is látszik a vásárlási szokások járványt követő változása. A járvány a korábbi időszakhoz képest kapaszkodni is csak nehezen képes piacon a sokkal kevesebb foglalkoztatott mellett (2021 első negyedévében 27 ezerrel kisebb a mutató) megrázta a boltos bérjegyzéket is - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. A bolti eladók márciusi bérjegyzékén nagyobbrészt azoknak az eladóknak a keresete emelkedett jobban, ahol a járvány tépázta piacon úgy-ahogy talpon maradhatott a bolt.

Mind 2020, mind 2021 márciusában beléptették a különféle korlátozásokat (2020 március második felében 15 órás, majd a végétől teljes iparcikkes boltzár, 2021 március 8-tól ismét boltzár, de már előtte is 19 órás zárási korlát volt). Ezért is a 2021 márciusi kereseteket a járvány előtti 2019 évivel érdemes összevetni. A legszembetűnőbb változások egyike, hogy a boltos eladók bérollója sokkal nagyobbra nyílt, hiszen 2019-ben 81 ezer forint volt, ez 2020-ra 127 ezer forintra nőtt. Nagysága 2021-ben mérséklődött valamelyest, de a 119 ezer forint még mindig jócskán meghaladta a járványidőszak előttit (a ruhás piacokat nem is számolva).

A járvány okozta válság legnagyobb boltos vesztese a ruházati piac volt – ezt mutatják a családi költekezési mutatók is. Ez látszik az eladók bérén is, amelyek csökkentek, és ráadásul egy ruházati bolt eladója kevesebbet keresett a turkálósénál is. Úgy látszik, ha spórolni is kell, ráadásul se suliba, se munkába nem kell annyit járni a digitális oktatás és a home office miatt, akkor megteszi a régebbi gönc is.

Nem véletlen, hogy a bérjegyzék 300 ezer forint feletti sávjában azok a boltok tanyáznak, ahol a járvány kevésbé sújtotta a piacukat (nem feledve, hogy 2020 márciusában hatalmas spájzolás is volt a különféle napi cikkekből, de szépen fogyott az építőanyag, vagy a híradástechnikai termék is). Feljebb csúszott a bérsorban az élelmiszeres piac eladója is, hiába, ha minden zárva, akkor a piacozás is talán jobban megy.

Úgy látszik, hogy a webáruházak a mindennapos akciók mellett rákényszerültek a bérek emelésére is, mivel lassan, de lopakodnak előre a bérrangsorban, a megugró bevételük adhat is rá némi fedezetet. A híradástechnikai boltoknál viszont ez nem tűnik ki, hiába vitték a laptopot és a mobilt, vagy éppen a kenyérsütőt zsákszámra a vásárlók. A könyvesboltok és a cipőboltok béremelései is elmaradtak az átlagostól, a könyvet megvették a weben, cipő meg minek otthonra.

A kisebb élelmiszeres szakboltok a bérsor vége felé tanyáznak továbbra is, ami összefügghet azzal is, hogy a nagybevásárlások már hosszabb ideje gyorsabb ütemben nyernek teret a háziasszonyok válogatása során, a járványban pedig erre kapcsoltak jobban. Szinte megfejthetetlen pedig, hogy a ruházati piac hogyan bírja ezekkel a bérekkel.

És a boltos világban óvatos vásárlási kedvet, a lassúbb kilábalást is tükrözi, hogy a boltos eladók bérének elmaradása a fizikai dolgozók nemzetgazdasági átlagához képest végül emelkedett: 2019-ben közel 19 ezer forint volt a különbség, ez 2020 márciusában 14 ezer forintra csökkent, de 2021-re 25 ezer forintra ugrott.