A Debreceni Ítélőtábla Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa csütörtökön helybenhagyta a Nyíregyházi Törvényszék első fokú ítéletét, amelyben a bíróság felmentette a folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és más bűncselekmények vádja alól a volt vezetőket és egy, a takarékszövetkezettől százmilliós hitelt felvevő kft. vezetőjét - közölte Fórizs Ildikó, az ítélőtábla szóvivője az MTI-vel.

Az ítéleti tényállás szerint a vádbeli időszakban a szövetkezet képviseletét az elsőrendű vádlott mint elnök-ügyvezető és a másodrendű vádlott mint vezérigazgató látta el. A vádlottak 2006 szeptemberében a harmadrendű vádlott által vezetett kft.-vel két rövid lejáratú, szabad felhasználású forgóeszközhitel-szerződést kötöttek. Az ügyletet a szövetkezett cenzúrabizottsága mérsékelten kockázatosnak minősítette, és az igényelt 69 millió forintot a kérelmezőnek megítélte.

A harmadrendű vádlott 2006 októberében újabb hitelkérelmet nyújtott be a takarékszövetkezethez, ezúttal 48 millió forint összegű, rövid lejáratú, szabad felhasználású forgóeszközhitel igénybevételére. A kft. ekkor is megkapta a hitelt, de mivel így átlépte a 100 millió forintos értékhatárt, nem a cenzúrabizottság, hanem az igazgatóság hatáskörébe tartozott volna a kérelem elbírálása. A cég később a fizetési kötelezettségei nagy részének nem tudott eleget tenni: a felvett 117 millió forintból 2007 áprilisáig csak 15,5 millió forintot fizetett vissza.

Szerepelt a vádiratban egy üzlethelyiséggel kapcsolatos bérleti szerződés megkötése is, amely ugyancsak vagyoni hátrányt okozott a takarékszövetkezetnek.

A Debreceni Ítélőtábla egyetértett az elsőfokú bíróság felmentő ítéletének indoklásával, amely szerint nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vádlottak célja vagyoni hátrány okozása lett volna. A táblabíróság szerint is olyan üzleti kockázatról volt szó az ügyben, amely nem tartozik a büntetőjog hatálya alá - tájékoztatta az MTI-t az ítélőtábla szóvivője.