Toma Attila közleményében azt írta, M. Cs. vádlottat korábban az elsőfokú bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetve három évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaságokban vezetői tisztséget töltsön be.

A másodfokú bíróság az eljárás során eltérő tényállást állapított meg, amely szerint a vádlott az egészségügyi intézmény igazgatósági tagjainak egyetértésével, közbeszerzési és jogi tanácsadó javaslatára döntött úgy, hogy a közbeszerzési eljárás nyertes pályázójával nem köt szerződést, mert ez szolgálta a fenntartó tulajdonos érdekét.

QP | Quality Placement

A döntés meghozatala során a vádlott figyelemmel volt a közbeszerzési eljárás kiírásának, lefolytatásának, valamint az eredményhirdetés körülményeire is - ismertette a szóvivő.

A szakértői vélemény alapján a törvényszék megállapította, hogy a közbeszerzési eljárásban kihirdetett nyertes ajánlattevő pályázata a kiírásnak nem felelt meg. A pályázat ellentmondásos volt és összességében nem tartalmazott kedvezőbb feltételeket, mint annak a cégnek az ajánlata, amellyel az intézmény szerződést kötött - közölte.

A törvényszék megállapítása szerint M. Cs. vádlott vagyonkezelői kötelezettségét nem szegte meg, az egészségügyi intézmény részére vagyoni hátrányt nem okozott, az nem is állt szándékában. A bíróság a vádlottat az ellene emelt vád alól bűncselekmény hiányában mentette fel - tette hozzá Toma Attila.

Mangol Csilla 2012. április 1-jétől 2015. február 5-ig töltötte be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház vezér-, majd főigazgatói tisztségét.

Képünk forrása: Istockphoto