A védettséggel rendelkező lakosság indítja újra a gazdaságot - véli a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), amely azt javasolja a kormánynak, hogy a "már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba. Így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás –, is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásaikat".

Arról, hogy mit gondolnak a magyarok a védettségi igazolással járó előnyökkel kapcsolatban, felmérést készített az Everguest turisztikai tanácsadó cég megbízásából a Tárki.

A válaszokból egyértelműen látszik: a magyar társadalom megosztott a kérdésben. A reprezentatív kutatásban olyanokat kérdeztek, akik az elmúlt két évben részt vettek legalább egy alkalommal többnapos belföldi vagy külföldi turisztikai célú utazáson.

Nincs többségi támogatása a kiváltságok alkalmazásának

A megkérdezettek több mint harmada (34 százalék) a koronavírus-járvány időszakában úgy döntött, hogy nem utazik. Ennek a döntésnek az elsődleges oka a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások voltak, míg 29 százalékuk a járványtól való félelem miatt nem utazott. További 18 százalék pénzügyi megfontolásból, 3,6 százalék pedig időhiány miatt döntött az otthonmaradás mellett.

Azzal, hogy csak védettségi igazolással lehessen belföldi szállodákba menni a válaszadók 41 százaléka értett egyet, de szintén ennyien (41,2 százaléknyian) nem értettek egyet a kérdéssel, és 18 százalékuk bizonytalan (egyet is ért meg nem is).

Az éttermeknél azonban az elutasítók vannak többen, a válaszadók 46,9 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a vendéglátóhelyek csak védetteket fogadjanak, míg 36,4 százaléknyian egyetértettek ezzel.

Megosztottak a magyarok
Megosztottak a magyarok
Kép: Everguest/TÁRKI

A kijárási korlátozás alóli mentesülésre már van többségi támogatás

Némiképp egységesebb álláspont alakul ki az éjszakai kijárási korlátozásokra vonatkozóan. Az esti kijárási korlátozások alól való mentesülést már elutasítja a többség (51 százalék). A külföldről érkező utazóktól azonban megkövetelnék a védettségi igazolást. Az erre vonatkozó kérdésre 55 százaléknyian válaszoltak egyetértéssel - írja az Everguest közleményében

Belán Miklós, az Everguest alapító igazgatója azt reméli, hogy az oltottság növekedésével a magyarok hozzáállása is változni fog. "Minél többen lesznek beoltva, annál többen fogják azt nyilatkozni, hogy a védettségi igazolással rendelkezők számára oldják fel a korlátozásokat. Fontos megfelelő motivációs eszközöket biztosítani az oltási kedv növelésére, erre biztosan hatékony módszer, ha bizonyos előnyökkel jár a védettségi igazolás" - ismételte meg a közleményben reményeit az igazgató.

28 százalék akkor sem oltatná be magát, ha emiatt nem utazhat külföldre

A kutatás szerint amennyiben a külföldre utazás feltétele a Covid-védőoltás beadatása és az ezzel kapcsolatos védettségi igazolás megléte lenne, 21 százalék esetében növelné az oltás valószínűségét, míg 46 százalék ettől függetlenül is beoltatná magát, azonban 28 százalék ebben az esetben sem kérné az oltást.

"Amennyiben védettségi igazoláshoz kötött szolgáltatással korábban és lazább feltételek mellett nyithatnak újra a vendéglátó és szálláshelyszolgáltató vállalatok az intézkedés mindenki számára pozitív lenne. Ha ezen múlik, hogy akár már heteken belül újra nyithassanak, akkor az valóban a gazdaság hatékony újraindítását jelentené. Ugyanakkor óvatosan kell bánni az intézkedéssel, ugyanis több millió beoltatlan magyar utazó eltiltása a vendéglátástól és utazástól egy hosszabb időszakon keresztül újabb érvágást jelentene a teljes iparágnak, ami komoly következményekkel járna. Természetesen meg kell találni a módját az oltási kedv növelésének, ugyanakkor az elmúlt egy év legnagyobb gazdasági kárait elszenvedő iparág ezt már nagyon nehezen bírná el" - írta Belán.