Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alapvetően a hitelezés 23 százalékos bővülése áll az elemzőket is meglepő OTP-erdmények mögött, de a magyar banknál a tartalékok visszaírásának hatása sem elhanyagolható. A bank tovább folytatja akvizíciós hadjáratát a térségben. Az árfolyam a jó számok (a 213 milliárd forint kilenchavi konszolidált profit, 21 százalékkal több, mint tavaly) ellenére nem emelkedik, a 10 250-10 400 forint közötti sávban kötnek a bankpapírra.

Bencsik László vezérigazgató-helyettes negyedéves számokat elemző délelőtti sajtótájékoztatóján kiemelte, a vártnál gyorsabban nőtt a bankcsoport teljesítő hitelállománya. Ebben itthon az AXA Bank, Horvátországban a Splitska Bank megvásárlása és sikeres integrálása is szerelt játszott, de ezek nélkül is elérte a 10 százalékot.

Javult a portfólió minősége, a 90 napon túli nem teljesítő állomány a 2013 végi csaknem 20 százalékról 11,2 százalékra csökkent. A bank likviditási tartaléka 8 milliárd eurora rúg.

Változás lesz

A magyar bank csak a harmadik negyedévben 47 milliárd forinttal járult hozza a bankcsoport 79 milliárdos háromhavi eredményéhez. Emögött a kockázati tartalék erőteljes visszaírása áll. Tavaly az első kilenc hónapban ez nettó 8,6, idén 30,6 milliárd forintot hozott. A külföldi leánycégek tartalékképzése idén valamivel magasabb, mint tavaly (57 milliárd a tavalyi 54 milliárddal szemben), de nem annyival, mint amennyivel a hitelállomány új nőtt.

A Napi.hu kérdésére Bencsik elmondta, még legalább két évig tart a hazai kockázati ráta visszatérése a válság előtt szintre, addig kitartanak a visszaírások is. Utána viszont az állományok növekmények biztosítja a további profitnövekedés a hazai terepen.

Fontos a horvát leány

A külföldi bankok közül a bolgár 37 milliárdos nettó kilenchavi profitja kissé elmarad a tavalyi rekordtól, a két orosz bank együttes 16 milliárdja és az ukrán 9 milliárdja viszont növekedést jelez. Oroszországban továbbra is mesebeli a kamatmarzs (16,4 százalék, szemben a hazai 3,1-gyel), a nettó kamatbevétel egy év alatt negyedével nőtt.

A vezérigazgató-helyettes külön kiemelte, Horvátország mind fontosabb az OTP szamara. A Splitska Bank megvásárlásával az OTP piaci részesdése 4 százalékról 11 százalék fölé emelkedett. Bár az új bankot csak május óta konszolidálták, a horvát bank háromnegyed éves profitja meghaladja a 11 milliárd forintot.

Bencsik utalt arra, hogy a bank kilenc hónap alatt "ledolgozta" a Splitska 400 millió eurót meghaladó vételárát, tőkemegfelelési mutatója ismét 15,8 százalék, így a csoport elvileg képes akár jövőre hasonló méretű újabb bank akvirálására számai romlása nélkül. (Egy szerb bankot a negyedik negyedévben, egy románt pedig az első negyedévben integrálnak.) Az akvizíciós ütem alighanem a megfelelő árú kínálaton múlik.

Személyi kölcsön percek alatt

Az OTP magyar piacon különleges online személyi kölcsönét (amelynek feltétele a bankhoz érkező munkabér-utalás és az OTP Direkt banki kapcsolat léte) az elmúlt egy évben 4500 ügyfél vette igénybe - a potenciális 600 ezerből - és 4 milliárd forintot folyósítottak az azonnali digitális hitelbírálat útján - mondta Florova Anna lakossági hitelezési ügyvezető igazgató.

A nyitókép forrása: Szabó Dániel, Napi.hu