A folyamatban lévő felszámolási eljárás keretében a törvényszék még 2015. december 15-én ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki a céghez a Magyar Export-Import Bank Zrt. kérésére, amelynek több mint hárommillió eurós (mintegy 930 millió forintos) eredménytelen követelése van az A. Solarral szemben - mondta Sándor Géza törvényszéki szóvivő.

A törvényszék a 2015. december 18-i végzésében rendelte el a felszámolást az adós fizetésképtelenségét megállapítva. A végzés jogerőre emelkedése után a céghez felszámolót jelöltek ki, ezzel az ideiglenes vagyonfelügyelő munkája befejeződött.

A svájci technológiát alkalmazó napelemgyár 2011 nyarán alakult, majd ősszel megkezdte a termelést a szolnoki AC-DC Logisztikai Parkban. A cég 2012-ben még 64 embert alkalmazott és három műszakban termelt, 2014-re viszont az akkor már egy műszakban foglalkoztatott alkalmazottak száma majdnem a felére csökkent.

Az A. Solar Kft. 2015. február végén befejezte tevékenységét. Az AC-DC Logisztikai Park Zrt. többszöri felszólítás után a csarnokbérleti és az irodabérleti szerződést felmondta. Ezt követően csődeljárás indult a kft.-vel szemben, majd a szolnoki ipari park 2015. április 3-án a Szolnoki Törvényszéknél felszámolási eljárást kezdeményezett a vállalkozás ellen az elmaradt bérleti díjak miatt.

A főként európai piacokra exportáló cég 2012-ben még 3 milliárd forint árbevételt ért el, 12 millió forintos mérleg szerinti veszteség mellett, majd 2013-ban az 1 milliárd 519 millió forint nettó árbevétele mellett 452 millió forint veszteséget könyvelt el. A cég háromszor részesült európai uniós támogatásban: az összeszerelő üzem létesítésére 121 millió, technológia-fejlesztésre 282 millió, illetve 154,5 millió forintot kapott.