Lemondott posztjáról a Vértesi Erőmű Zrt. öt igazgatósági tagja közül három, mert nem kívánnak közreműködni az 1300 főt foglalkoztató erőmű és a hozzá tartozó bánya felszámolásában - írta szerdai számában a Népszava. A lap közlése szerint a többségi tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. által május közepére összehívott rendkívüli közgyűlésen a régi vezetők eltávolítása, az újak megválasztása és a cég végelszámolásának megindítása várható.

A Népszabadság információi szerint a május 18-ra összehívott közgyűlésen nagy valószínűséggel megbízást kap a cég vezetésére Magyari József. A lap szerint a felszámolás előszele lehet, hogy a szakember nagy múlttal rendelkezik ezen a téren.

Rajnai Gábor, a 20 ezer lakosú Oroszlány polgármestere azt nyilatkozta, hogy a gyár bezárása sokkolhatja városát. Nem csak az 1500 munkás elbocsátása, hanem a kieső helyi adók is kínosan érinthetik Oroszlányt.

A veszteséges erőmű állami támogatásból tartja fenn magát - Keleti György szerint idén 1,9 milliárd forint plusz forráshoz jutott - és kiegészítésként sor került a "szénfillérek" villanyszámlába építésére is. A metódus alapján így minden áramfogyasztó hozzájárul töredékforintjaival az erőmű fenntartásához - nem mellékesen ez éves szinten több milliárd forint. Az erőmű ennek ellenére is további tőkeinjekciókra szorul, ezért az MVM havi egymilliárd forinttal finanszírozza az erőmű működését.

Korábban a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) által végzett elemzések is arra a megállapításra jutottak, hogy a Vértesi Erőmű fenntartása a működési engedélyének és élettartamának 2020-as lejártáig a jelentős veszteségek (és a szénfillér támogatás) miatt aránytalanul drága, ráadásul az erőmű által termelt áramra jelenleg nincs szüksége a nemzetgazdaságnak.