Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy évvel a megalakulása után már eredményeket tud fölmutatni a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter. A klaszter a közelmúltban együttműködést kötött egy, gázüzemű (CNG) autóbuszt fejlesztő, a jövőben járműflottát üzemeltetni kívánó vállalkozással. A társaságnál azonban egyelőre nem kívánták nyilvánosságra hozni a gyártó nevét.

Próbálkoznak a FÁK-piacokon is

A hazai városi tendereket folyamatosan figyeljük, kapcsolatban vagyunk a megrendelői oldallal az igények jobb feltérképezése érdekében - mondta el érdeklődésünkre Fórián István, a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter elnöke. Az eddigi megrendeléseket, érdeklődést illetően Fórián elmondta: 2010-ben több Volán társaságnál álltak le közbeszerzések, a BKV-nál új buszok beszerzésére nem került sor. (A főváros idén 11 milliárd forintot ad a BKV Zrt.-nek tőkepótló támogatásként, amiből 3,8 milliárd forintot a járműpark fejlesztésére.)

Mi lesz a kvótapénzekkel?

A szén-dioxid kvóta felhasználásával kapcsolatos bizonytalanságok miatt a ZBR Buszrekonstrukciós Pályázati Alprogram kiírásáról nem született döntés 2010. novemberig. A Programiroda több alkalommal tárgyalt a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntéshozóival a ZBR programok anyagi hátterét megteremtő, a hazai szén-dioxid-kibocsátási kvótafelesleg értékesítéséből befolyó összegek ilyen irányú felhasználásáról, azonban 2010. végéig nem sikerült áttörést elérni.

A hazai buszgyártás és piacszerzés előmozdítása érdekében a klaszter több egyeztetésen vett részt az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Volán társaságokért felelős vezetőivel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, illetve folyamatos a kapcsolattartás a BKV-val, valamint a Nemzeti Közlekedési Holdinggal is, akik részére javaslatokat fogalmazott meg a buszbeszerzésekre vonatkozó kritériumrendszer kialakítására, valamint a hagyományos busz exportpiacainkra (volt FÁK országok) történő visszalépésre. (A klaszter az új Széchenyi tervben leírt iparfejlesztési koncepció véleményezésében is részt vett).

Keresik az együttműködést a külföldiekkel

Részt veszünk a Magyarországra látogató külföldi buszgyártókkal történő tárgyalásokon, vizsgáljuk az együttműködési, gyártási, értékesítési) lehetőségeket, természetesen a hazai gyártók érdekeit képviselve - fogalmazott a csoport elnöke. A tervek között szerepel az európai exportpiacok feltérképezése a beszállító vállalatok részére, illetve alternatív hajtású buszokkal kapcsolatos közös fejlesztési projektek kidolgozása. Az ITD, illetve a tevékenységeit átvevő Nemzeti Külgazdasági Hivatal folyamatosan tájékoztatta a klasztert a külföldi megkeresésekről, illetve több külföldi rendezvényen is ismertették a lehetőségeket. (A lugotóbbi, ezzel kapcsolatos hírek szerint Kalifornia állam pénzügyi nehézségei miatt lassítja gyártási ütemét, és 60 dolgozó elbocsátására kényszerül a NABI kaposvári autóbuszgyártó üzeme; ugyanakkor új fejlesztésekbe kíván kezdeni a cégcsoport Magyarországon.)

Egy Volán-tendert már nyertek a magyarok

Bár a megrendelések száma az utóbbi évben számottevően csökkent, a Nemzeti Közlekedési Holding felállásával, illetve a Budapesti Közlekedési Központ működésével, a közszolgáltató vállalatok finanszírozásának megoldásával a buszgyártók számára remélhetőleg kiszámíthatóbb piaci környezet jön létre Magyarországon - fogalmazott Fórián. Amennyiben beindulnak a hazai buszbeszerzések, úgy a klaszter aktivitása is jelentősen tud növekedni; márpedig az idei évben várakozásaik szerint a Volán vállalatoknál már lesznek új buszbeszerzések. (Legutóbb, tavaly decemberben, a Borsod Volán jelentette be, hogy magyar tulajdonban lévő gyártóktól vásárol buszokat nettó 3,9 millió euróért - mintegy egymilliárd forintért -; a közbeszerzést a Kravtex Kft, illetve az Auto Rad Controlle Kft. és Magyar Autóbuszgyártó Kft. közös ajánlatával nyerte el.)

A közbeszerzési eljárások elhúzódása, többszöri megóvása azonban nagyon megnehezíti a buszgyártók életét. A magyar autóbuszgyártók képviselői legsürgetőbb feladatnak azt fogalmazták meg az egyébként azóta megszűnt, a szakminisztérium által irányított Autóbuszpark Rekonstrukciós Programiroda (ARP) számára, hogy az támogassa őket a közbeszerzési törvény alkalmazási elveinek a magyar gyártók törvényes támogatási lehetőségeinek kihasználásában. Ennek érdekében a programiroda a gyártók képviselőit és a MABUSZ-t is bevonva több egyeztetést folytatott az MNV Volán társaságokért felelős vezetőjével. Ismereteink szerint az MNV az általa felügyelt Volán társaságoknál a 2011-ben kiírásra kerülő buszbeszerzési pályázatokban már érvényesíteni kívánja a fenti alapelveket, illetve a részletes szempontrendszert - közölte a gazdasági tárca.

A szervizköltség nem is számít?

Az ár mellett a megrendelők számára fontos szempont az autóbuszok szervizelése, illetve garanciális feltételei. Ugyanakkor a beszerzések során sokszor nem veszik figyelembe pótalkatrészek jóval magasabb árát az értékeléseknél - mondja Fórián. Ezért gyakran születik olyan döntés, amelynek értelmében a hosszabb távon drágább megoldást jelentő kínai, vagy éppen fehérorosz autóbuszt választják az itthoni közlekedési cégek.

Súlyosan hibás az a gyakorlat, mely szerint a beszerzési ár szinte a kizárólagos értékelési szempont - fogalmaz Finszter Ferenc, a TÜV NORD-Közlekedést Tudományi Intézet ügyvezető igazgatója. Az autóbusz élettartama során felmerülő üzemeltetési költségek vizsgálata, elemzése (mely összevethető a beszerzési árral, esetleg azt meg is haladja) nem értékelési szempont. Miközben nincs pénzünk a hazaira, nem vesszük figyelembe a gyártásban dolgozók munkabére utáni járulékokat, az adókat - ami a mérleget összességében pozitív irányba billentené a szakember szerint.