A Fény utcai piacot üzemeltető Fény Utcai Piac Kft. tavaly 453 millió forintos árbevétel mellett közel 56 millió forintos mínusszal zárt, amely már a második deficites éve a korábban rendre nyereséget termelő piacnak.

Az II. kerület képviselő-testülete által hamarosan tárgyalandó beszámoló és 2021-es üzleti terv szerint idén sem lesznek könnyű helyzetben, nagyrészt a járvány hatásai miatt, bár azt megjegyzik, hogy a profilkötöttség feloldásával összefüggő változásokat részben sikerült megoldani. Ennek lényege, hogy nem ragaszkodnak az az élelmiszer-árusításhoz, hanem más típusú szolgáltatókat is beengednek a piacra. Enélkül aligha lehetett volna bérlőt találni az évek óta üresen álló helyiségekre. Az üzleti terv szerint 2021 első negyedévére 40 százalékkal tudták csökkenteni az üres helyiségek számát 2020 végéhez képest.

2020 elején még 17 üzlethelyiség állt üresen és volt 4 olyan egység, amelyet még a 2017-es Nébih-botrány utáni pereskedés miatt nem tudtak bérbe adni. Emlékezetes, hogy a hatóság 2017-ben bezáratott egy hentest, amelynek raktárában penészes húst találtak. Ez komolyan megtépázta a piac hírnevét.

Biztató ugyanakkor, hogy az önkormányzat idén elfogadott egy, a Fény utcai piac jövőképét meghatározó koncepciót, amelyben többek között az szerepel, hogy a rossz helyen lévő üzlethelyiségeket 90 százalékos kedvezménnyel adnák bérbe az első évben.

A piac területén az úgynevezett belső üzletsor, amely az átriumra néz sokkal előnyösebb pozícióban van, mint a hátsó soron lévő, Fény utcai üvegfallal párhuzamosan futó üzletsoron található boltok. Az üres üzletek többsége is itt található. A koncepcióban azt is elismerték, hogy ezek a boltok olyan rossz helyen vannak, hogy a jelenlegi bérlők még 90 százalékos kedvezménnyel sem költöznének át oda.

Rendezték az alkalmazottak helyzetét

A cég 2021-et 13 munkavállalóval kezdi meg és státuszba vették a piacfelügyelőség és a fődiszpécseri dolgozókat, akik korábban alvállalkozókhoz tartoztak.

Nem felhőtlen a kapcsolat a társasházi közösséggel

Az üzleti tervben arról is írnak, hogy a Fény utcai piac egy társasházban működik, amelynek így meg kell felelnie a közösség elvárásainak. (A Fény Utcai Piac Kft. a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ Társasház mintegy 70 százalékát tulajdonolja) Azonban arra panaszkodnak, hogy a többi tulajdonos a nehézségek leküzdésében nem veszi ki a részét, az ügyek intézésében magára hagyják a Fény Utcai Piac Kft.-t és csak elvárásokat fogalmaznak meg.

Meg kell értetni a tulajdonosi közösséggel, hogy az igen erős konkurenciaharcban csak és kizárólag közös munkával lehet talpon maradni.

- írja a cég az üzleti terveben.

A cég úgy kalkulál, hogy idén közel 455 millió forint bevétel mellett 12,6 millió forint veszteséggel zárhatnak.