A Fény Utcai Piac Kft. megalakulása óta a legrosszabb üzleti évét zárta - olvasható a társaság tavalyi beszámolójában. Nagyjából ugyanez a mondat szerepelt a 2018-as beszámolóban is, annyi különbséggel, hogy akkor még 27 millió forint nyereséggel zártak. Tavaly viszont már 36 millió forint veszteséget könyveltek el - így a II. kerületi önkormányzat nem is vett ki osztalékot, pedig 2014 és 2018 között évi 40, tavaly pedig 20 millió forint mehetett a kerület számlájára.

A negatív eredmény nem érte váratlanul a cégvezetést, már a tavalyi év tervezésekor erre számítottak (a prognózisukban még csak 25 millió forinttal kalkuláltak), ugyanis az elmúlt években sorozatos csapások érték a budai bevásárlóhelyet.

  • A környékbeli építkezések miatt az elmúlt öt évben elmaradtak a vásárlók.
  • A bérlőket is sújtotta a munkaerőhiány.
  • Óriási presztízsveszteséget okozott, hogy a Nébih 2017 decemberében bezáratta az egyik hentest, mert gusztustalan, penészes hústermékeket találtak a raktárukban.
  • Ezen okok miatt rengeteg az üresen álló üzlethelyiség.

Drága felújítás

Ha mindez nem lenne elég, tavaly esedékessé vált a Fény utcával párhuzamosan futó "üvegfal" felújítása, amelyet a cég beszámolója szerint felújítási költségként kellett elszámolniuk, s így 27,5 millió forinttal rontotta a cég eredményét.

A Fény utcai piacot a Fény Utcai Piac Kft. üzemelteti, amely nem azonos a Fény Utcai Piac Társasházzal. A cikkben említett működési nehézségek a csak a kft.-t érintik, a társasháznak ezekhez nincs köze. A társasháznak ugyancsak nincs pénzkövetelése egyetlen bérlő felé sem. A társasház nyereségesen működik.

A másik probléma, amelyet a beszámolóban külön kiemelnek, hogy a Nébih által 2017-ben bezárt hely üzemeltetőjével azóta sem sikerült megállapodniuk. Bár a vezetőség már a botrány kirobbanásakor azt javasolta, hogy egyezzenek meg peren kívül, az önkormányzat ezt elutasította. Ennek eredményeképpen 2020 elejére a bérlő felhalmozott tartozása 30,7 millió forintra nőtt. Mivel a piac akkor sem tudja majd ezt az összeget behajtani, ha megnyerik a folyamatban lévő pert, az összeget - vagy annak nagy részét - kénytelen lesz értékvesztésként elszámolni.

Ezekhez képest már aprópénznek tűnik, hogy egy másik bérlőjüket felszámolták és rajtuk sem tudtak behajtani egy 670 ezer forintos követelést.

Az új kerületvezetés keresi a megoldást

Piac túléléséhez két problémát kell orvosolni. Az egyik az úgynevezett profilkötöttség feloldása, vagyis, hogy ne ragaszkodjanak az élelmiszer-árusításhoz, hanem engedjenek be más szolgáltatókat is. Erről januárban tárgyalt a képviselő-testület, a jegyzőkönyv szerint azonban további vizsgálatok váltak szükségessé. A piac oldalán mindenesetre a következő felhívás fogadja a látogatókat.

Fény Utcai Piac Kft. a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ területén­ található néhány üzlethelyiséghez - profilbővítés keretében - bérlőt keres.

A Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ két "klasszikus piaci szintjén" található üzlethelyiségek használati profil lehetőségét kibővíti.

A klasszikus élelmiszer-kereskedelmi funkciók mellett egyéb szolgáltatási tevékenységre is lehetőséget biztosít a tulajdonos, melyek a következők: cipőjavítás, kulcsmásolás, virágkereskedelem, konyhafelszerelés-, egyéb vegyes kereskedelem.

A másik probléma az őstermelői asztalokkal volt. A piac egyik fő bevételi forrása ugyanis az a 98 őstermelői asztal, amelyeket napi, heti és havi jeggyel értékesít. Csakhogy az őstermelői szabályozórendszer megváltoztatásával, az elektronikus őstermelői igazolvány bevezetésével az évek során jelentősen lecsökkent az őstermelői kereskedői létszám.

A képviselő-testület július 21-ei ülésén ezért arról szavaztak, hogy az őstermelői asztalokon vállalkozói igazolvánnyal is lehessen asztalt bérelni - az úgynevezett. "őstermelői piac" státuszt átnevezték "asztali elárusító piacra". A piacra főként helyi termelők élelmiszer és gasztronómiához kapcsolódó termékeit várják, ugyanakkor nem korlátozzák azt kizárólag az élelmiszerekre.

Őrsi Gergely második kerületi polgármester Facebook-bejegyzése szerint az előterjesztést meg is szavazták.

Az előterjesztésből egyébként az is kiderül, hogy jelenleg is 15 üzlethelyiség áll üresen.

Borzalmas lesz az idei év

A Kft.-nél a koronavírus-járvány nélkül is, komoly, 71 millió forintos veszteséget vártak 2020-ra, de ezt is felül kellett vizsgálniuk, és a módosított tervben már 122,8 millió forint adózás utáni veszteség szerepel. A bevételi prognózist a korábbi nettó 495 millió forintról 453 millióra módosították.

Az üzleti terv szerint ennek oka, hogy a járvány miatt jelentős kedvezményeket kaptak a bérlők és az üzlettulajdonosok. Az albetétek bérleti díjait 100 százalékban elengedték, míg a piacon található, nem saját tulajdonú üzlethelyiségekben a közös költségre 50 százalékos moratóriumot adtak.