A belvárosi mélyvezetésű állomások akadálymentesítése jelentette a metrófelújítás legnagyobb kihívását. A ferdepályás felvonók – a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóság javaslatai alapján – hat állomáson biztosítják majd az egyenlő esélyű hozzáférést - közölte a BKV.

A világszerte egyre gyakrabban alkalmazott eszközt Magyarországon elsőként a 3-as metró utasai használhatják majd. A három belvárosi állomáson már beépítették a szerkezeteket.

Mivel az érintett szakaszokon a metróvonal az autóút alatt halad, ezért ezeken az állomásokon függőleges felvonókat nem lehetett beépíteni. Azok helyett ferdepályás lifteket kellett kivitelezni, amelyek a mozgólépcső lejtaknában haladnak, közvetlenül a mozgólépcső mellett - mondta az MTI szerint Kurucz Zoltán, a ferdepályás liftek tervezője a BKV videójában.

A liftbe egyszerre nyolc ember, vagy egy kerekesszékes és kísérője fér el. A felvonó a mozgólépcsővel azonos sebességgel mozog majd.

A ferdepályás lift működése "szinte 100 százalékban megegyezik" a budavári siklóéval.

Ferdepályás felvonók metróban csak Stockholmban és New Yorkban vannak. A budapesti építésben svéd, görög és francia szakemberek is részt vesznek.

A magyarepitok.hu 2021 decemberében írt arról, hogy a másik három állomás a Ferenciek tere, az Arany János utca és a Nyugati pályaudvar megálló lesz.