Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ferenc pápa, aki a háború kitörésekor példátlan látogatást tett az orosz nagykövetségen, elmondta egy interjúban, hogy a konfliktus kezdete után három héttel megkérte a Vatikán legfőbb diplomatáját, hogy küldjön üzenetet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Az üzenet az volt, hogy "hajlandó vagyok elmenni Moszkvába. Természetesen szükség volt arra, hogy a Kreml vezetője engedjen egy látogatás. Még nem kaptunk választ, és továbbra is ragaszkodunk hozzá" – írja a Reuters.

A katolikus egyház feje szerint Putyin nem tud és nem is akar vele találkozni, miközben meg kellene állítani az általa az 1994-es ruandai népirtáshoz hasonlított ukrajnai háborút. 

Az interjú előtt a 85 éves Ferenc a konfliktus február 24-i kezdete óta nem említette külön Oroszországot vagy Putyint nyilvánosan. De nem hagyott kétséget afelől, hogy melyik oldalt bírálta, olyan kifejezéseket használva, mint az indokolatlan agresszió és invázió, és a civilek elleni atrocitásokat bírálta. 

Az ukrán fővárosba, Kijevbe tett látogatásról, amelyet Ferenc a múlt hónapban lehetségesnek nevezett, a pápa azt mondta, hogy egyelőre nem megy.

"Először Moszkvába kell mennem, először Putyinnal kell találkoznom ... Megteszem, amit tudok. Ha Putyin kinyitna egy ajtót" - mondta a pápa.

Arról is beszélt, hogy az ukrajnai háború megterhelte a Vatikán és az orosz ortodox egyház kapcsolatát, és világszerte megosztottságot okozott az ortodox keresztények között.

A Reuters április 11-én arról számolt be, hogy a Vatikán fontolgatta a pápa június 12-13-i libanoni útjának egy nappal való meghosszabbítását, hogy június 14-én Jeruzsálemben találkozhasson Kirillel. De Ferenc később nem így döntött, mert március 16-án 40 perces videokonferenciát tartott Kirillel, a pátriárka annak felét azzal töltötte, hogy egy papírlapról olvasta fel "a háború összes indoklását". A 75 éves Kirill úgy tekint a háborúra, mint a nyugat elleni védőbástyára, amelyet dekadensnek tart, különösen a homoszexualitás elfogadása miatt.

"Mi (a pápa és Kirill) ugyanannak az isteni népnek a pásztorai vagyunk. Ezért kell keresnünk a béke útjait, hogy elhallgassanak a fegyverek. A pátriárka nem válhat Putyin ministránsává" - idézték Ferencet.

A pápa azt is elmondta, hogy amikor április 21-én találkozott Orbán Viktorral, a magyar miniszterelnök azt mondta neki, hogy "az oroszoknak van egy tervük, hogy május 9-én mindennek vége lesz", utalva Oroszország második világháború végi felszabadításának évfordulójára.