Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nébih, a holland hatóság bejelentése után, az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült az esetről.

A tájékoztatás szerint a kifogásolt termékből 11 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.

A Magyarországra szállított aszalt gyümölcs számos fungicid, baktericid és rovarölő növényvédőszer-hatóanyag mellett az unióban 2011 óta betiltott propargitot is tartalmaz.

A termék neve:

Szárított goji bogyó (Dried goji berries); tételszáma: P54790; egyéb azonosítója: GJBCN 380; RASFF referenciaszáma: 2018.0201.

A Nébih arra figyelmeztet a vásárlókat, hogy a fenti adatokkal ellátott terméket ne vegyék meg, illetve - ha már megvásárolták - ne fogyasszák el!

Az elmúlt évben a RASFF hatóságai 14 esetben tájékoztatták egymást és intézkedtek nem biztonságos goji bogyó szállítmányokkal szemben, az esetek többségében növényvédőszer-tartalmuk miatt. A Nébih tavaly június 30-án adott ki közleményt arról, hogy Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó goji bogyó termék került Magyarországra.

A tavalyi évben fertőtlenítőszer miatt Európából származó tojásokat kellett nagy mennyiségben kivonni a forgalomból. Ez ideiglenes árrobbanást idézett elő a piacon.

A fotó forrása: Shutterstock.