Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június 1-jén rendezi meg a Virág Judit Galéria 5. Kortárs aukcióját. Az árverésen 105 tétel kerül kalapács alá és olyan alkotók műveire licitálhatnak a gyűjtők, mint Keserü Ilona, Bak Imre, Maurer Dóra, Nádler István, Lakner László és Csernus Tibor. Az aukció legdrágább tétele Keserü Ilona Marylin és a tenger című 1987-as műve, melyen azonnal szembetűnik a művész jellegzetes kézjegye. A sírkő motívumokból képzett hullám egészében hatja át a képet, a hetvenes évek ceruzarajzait idéző vonalkázások felborzolják és megmozgatják a felületet. A harsány kék szín a tengerre utal, az érzéki vászondomborítás a filmcsillag testét, bőrét idézi. A képen minden mozog és pulzál. A Marilyn és a tenger című festmény mégsem egy tájkép, hanem egy belső élmény, hangulat kivetülése. Az alkotás 30 millió forintos indulóárat kapott. Az aukció teljes katalógusa itt érhető el.

Keserü Ilona Marylin és a tenger, 1933
Keserü Ilona: Marylin és a tenger (1987)
Kép: Axioart

Június 2-án a Virág Judit Galéria Tavaszi aukcióján licitálhatnak a gyűjtők. Az árverés egyik szenzációja Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című festménye, amely az életművön belül egyike annak a négy képnek, melynek jelenete a festő kaposvári házának kertjében játszódik. Az aukciók kiemelt tételei között szerepel még Bortnyik Sándor Géplovag és Munkácsy Mihály Párizsi nő című alkotása is. Előbbi 80 millió forintos, utóbbi 50 millió forintos kezdőárat kapott.

Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című festményét 1908 nyarán festette, kaposvári házának a kertjében. Címszereplője Piacsek bácsi, a világlátott, jó humorú nyugalmazott főerdész, az „otthon képek” állandó alakja. A mű, melynek kikiáltási ára 100 millió forint, a korszakban alkotott olajképek között különleges helyet foglal el, ugyanis a művész a megszokottól eltérően a szereplőket nem enteriőrben, házának egyik helyiségében ábrázolja, hanem a ház előtti verandán, a kertben. Az életművön belül mindössze négy olyan kép van, melynek jelenete a festő Fő utcai házának kertjében játszódik.

Június 3-án este zárul a Füst Antikvárium és a Varietas Antikvárium 4. könyvárverése. Az árverésen az alábbi témák kaptak külön blokkot: aprónyomtatvány, áruminta-katalógus, italcímke, képeslap, számolócédula, folyóirat, periodika, fotó, gyógyszerészet, kézirat, bibliofil könyv, divat, dedikált könyv, I. és II. világháború, judaika, turisztika és első kiadás. Az aukció teljes katalógusa itt érhető el.

Szintén június 3-án zárul a Wilson & Cohen Kortárs Aukciósház online árverése. Az aukció legdrágább tétele Fehér László Dávid festménye. A képen a festőművész fiát, Fehér Dávidot láthatjuk. A mű 3 millió forintos indulóárat kapott

Az árverés kiemelt tétele Várady Róbert Relációk, a tér bizonytalansága című alkotása. Várady Róbert művészetében arra keresi a választ, hogy a hálózatok, konstrukciók virtuális világában, kibernetikus terében hogyan tartható meg a köznapisággal és partikularitással konfrontálódó, individuális művészei én. Ezt alkalmazva Várady a képein az egymástól térben és időben távoli személyek virtuális, képzeletbeli találkozásán keresztül különböző esztétikai, társadalmi, szubkulturális jelenségeket idéz meg. Az aukció teljes katalógusa itt érhető el.

Várady Róbert, Relációk, a tér bizonytalansága (2008
Várady Róbert, Relációk, a tér bizonytalansága (2008
Kép: Axioart

A Központi Antikvárium június 4-én tartja 57. könyvárverését. Az aukció sztártétele az a XIX. századi figurális csillaggömb, amely William és Alexander Keith Johnston Edinburgh-i műhelyében készült. A glóbusz jelentős művészi értéket is képvisel tudományos hordereje mellett, hiszen a konstellációk elemeit megfelelő helyen és fényességmegjelöléssel jelenítették meg. A csillagképeket alkotó égitestek magnitúdóját a kartus közelében található aránymértéknek megfelelően szemléltették. A kifinomult alakábrázolások szerves egységet alkotnak az alkalmazott lágy pasztellárnyalatokkal. A tétel 8 millió forintos indulóárat kapott.

XIX. századi figurális csillaggömb
XIX. századi figurális csillaggömb
Kép: Axioart

Az irodalom szerelmesei most hozzájuthatnak ahhoz a József Egyiptomban kötethez, amit Thomas Mann Révész Imrének dedikált 1936-ban. Révész Imre egyetemi tanulmányai idején azzal jutott némi jövedelemhez, hogy ismert politikusokkal és írókkal készített interjúkat. Így ismerkedett meg Rabindranath Tagore és Arthur Schnitzler mellett Thomas Mannal is, akivel a közös világnézet és politikai beállítottság tartós és mély barátság alapjait vetette meg. Ennek szép emléke kötetünk, amelyet feltehetően valamelyik Magyarországon maradt családtagja küldött el az akkor Párizsban élő Révésznek, aki dedikáltatta azt az íróval. Az aukció teljes katalógus itt tekinthető meg. Az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően online is követheti az eseményt.

Május 5-én, szombaton zárul a Mike és Portobello Antikvárium 103. online aukciójának 1. napja. A szombati napon könyvekre licitálhatnak a gyűjtők. Az árverés 2. napja május 6-án zárul. Itt képeslapok, fotók, ex librisek, kéziratok, festmények, grafikák és műtárgyak kerültek be az aukciós katalógusba.