A középiskolások 12 százaléka, a felsőoktatásban tanulók 70 százaléka dolgozik jellemzően részmunkaidőben a tanulmányai mellett – derül ki az OTP Bank júliusi kutatásából, ami a Pulzus Kutatási Rendszerrel készült 300 fő részvételével és a 16 és 24 év közötti magyar lakosságot reprezentálja. 

A fiatalok harmadát a továbbtanulás és a karrier, ötödét pedig a lakhatás biztosítása foglalkoztatja, tizedüket pedig a munkakeresés, valamint a családalapítás okoz fejfájást. 

A válaszadók harmada tart a jövőtől a várható anyagi nehézségek miatt.

A felmérés résztvevőinek 56 százaléka felelte azt, hogy a megfelelő anyagi háttér hiánya a tanulmányaikban jelent kisebb-nagyobb akadályt, 35 százalék pedig úgy látja, hogy a pénzügyi problémák megnehezítik családalapítási terveik megvalósítását. A válaszadók kétharmada szeretne felsőfokú végzettséget szerezni, de fiatalok harmada aggódik amiatt, hogy a diplomájával nem tud majd elhelyezkedni. A válaszadók ötödének a megfelelő szak kiválasztása is komoly kihívást jelent.

A kutatásban résztvevők többsége aggódik az anyagi biztonsága miatt, a válaszadók 16 százaléka egyáltalán nem tud, 5 százalékuk pedig jelenleg nem is akar takarékoskodni.

A legtöbben elektronikai cikkekre és élményekre gyűjtenek, de egyharmaduknál a saját lakás vásárlása is szerepel a kiemelt célok között. A lakhatást a legtöbben kollégiumban (31 százalék), a szülőknél (23 százalék), illetve másokkal közös albérletben (16 százalék) oldják meg.

Anyagi segítségért a válaszadók kétharmada fordul a szüleihez, rokonaihoz, pénzügyekben viszont már kevesebben (51 százalék) kér tőlük tanácsot.