Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A győri ipari parknál lévő földeket tavaly ősszel még szántóföldként vásárolt fel akkori tulajdonosaiktól Borkai Zsolt polgármester közeli ismerőse, Rákosfalvy Zoltán. Az önkormányzatnak is dolgozó ügyvéd birtokába került ingatlanon - telekalakítás címén - tavaly év végén a város is társtulajdonos lett, bár utóbbi csak az időközben egy helyrajzi szám alá került ingatlan kisebb részét birtokolja - írta a hvg.hu. Rákosfalvy nemcsak a Borkai-vezette önkormányzatnak dolgozik, de a Fidesz országgyűlési frakciójával is megbízási szerződésben állt. Egy, az atlatszo.hu-ra feltett kimutatás szerint Lázár János jelenlegi államtitkárnak, volt frakcióvezetőnek adott jogi tanácsokat több mint nyolcmillió forintért.

Idén márciusban a körzeti földhivatal engedélyezte a "termőföldrész más célú végleges hasznosítását ipari-kereskedelmi terület kialakítása céljából". A földhivatal határozatában már az is szerepel, hogy az átminősített ingatlan "előreláthatólag a bővülő Audi gyár további sikeres működését hivatott kiszolgálni". Az Audi várhatóan milliárdos beruházását valósít meg a területen - bár az autógyár hivatalosan nem nyilatkozott arról, hol építi fel logisztikai központját.

Offshore-lovagok a háttérben

Az ingatlan nagy részét csak rövid ideig birtokolta Rákosfalvy, tulajdona idén áprilisban az SR Invest Logistic Kft.-hez került. A földhivatal "tulajdonjog-elismerése" jogcímen jegyezte be a változást - írta a hvg.hu. A 2010 januárjában alakult társaság ügyvezetője Rákosfalvy Zoltán élettársa, Horváth Mónika. A cég székhelye megegyezik az ügyvédi iroda címével, sőt, az SR Invest társasági szerződésében szereplő elektronikus elérhetőség és Rákosfalvy e-mail címe ugyanaz. Az önkormányzattal közös ingatlant birtokló SR Invest egyetlen tulajdonosa egy luxemburgi székhelyű offshore cég, az SR Group SA. A luxemburgi céget Rákosfalvy képviselte a magyar kft. megalapításakor. (Érdekesség, hogy az SR Invest alapításakor az SR Group SA-t ugyanazon a luxemburgi címre jegyezték be, ahová az egykor balatoni beruházásairól ismert, jelenleg felszámolás alatt álló SCD-csoport luxemburgi anyacégét, az SCD Balaton Development SA-t.)

Gyorsan kaptak engedélyt

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség májusi határozata jelezte, az ingatlanon nem kell környezeti hatásvizsgálatot végezni. A területen közel 17 hektáron a Győri Logisztikai Központ épül, amiből nagyjából 7 hektárt beépítenek. A tervezett létesítmény főként raktáraknak és beszállítói csarnokoknak ad majd otthont, méghozzá "gépjárműgyártáshoz szükséges autóalkatrészek tárolása, raktározása és továbbítása céljából" - derül ki a határozatból. Az engedélyeket rövid idő alatt sikerült megszerezni, a májusi határozat meghozatalának idején már hat szakhatóságtól, illetve hivataltól kapott zöld lámpát a beruházás. Ez annak tükrében nem meglepő, hogy Borkai Zsolt polgármester tavasszal hangoztatta, a város érdeke, hogy az Audi Győrben építse fel a logisztikai központját - emlékeztetett a hvg.hu.